Top-100 2024: de restjes

Geplaatst door

Afgaand op alle lijstjes was 2023 (en het staartje van 2022) een mooi spellenjaar. Veel nieuwe binnenkomers van het afgelopen anderhalf jaar zijn daar het bewijs van. Sommige daarvan, zoals De betoverde torens of Earth, had ik niet zo hoog verwacht. En sommige andere nieuwe spellen hebben de lijst net niet gehaald, maar zouden dat volgend jaar zo maar kunnen doen. In de eerste plaats natuurlijk Wyrmspan, maar ook Nucleum kan nog gaan verrassen. Maar ja, ik verwacht ook ieder jaar dat Bitoku en Living Forest in de lijst gaan verschijnen en ook dat was dit jaar niet het geval.

Erg leuk was dat er dit jaar voor het eerst veel mensen waren die voor het eerst meestemden en dat met enthousiasme deden. Hoewel ongeveer twee derde van de stemmers dat vorig jaar ook al deed, is de lijst niet radicaal anders dan vorig jaar: Wingspan staat nog steeds soeverein bovenaan en zelfs bijna de hele top-10 zijn dezelfde spellen als vorig jaar. Dat Puerto Rico er uit zou vallen is (voor sommigen) misschien jammer, maar het zat er in.

Over er uitvallen gesproken: met in totaal zestien spellen die vorig jaar niet in de lijst stonden, zijn er natuurlijk ook zestien spellen van vorig jaar niet teruggekeerd. Dit zijn ze allemaal, met de positie van vorig jaar en het aantal jaren dat het spel in de lijst stond:

57 De dwergen van Nidavellir (3 jaar in de lijst)
63 Codenames (8)
67 Clank! (7)
68 Bunny Kingdom (2)
76 Love Letter (11)
82 Russian Railroads (10)
84 Paleo (2)
87 Star Realms (9)
90 Memoir ’44 (15)
92 Root (2)
93 Het Dorp (10)
95 Mombasa (8)
96 Herrlof (2)
97 Caverna (8)
98 Marco Polo II: Op bevel van de Khan (2)
99 Eufraat en Tigris (15)

Geen eendagsvliegen dus, ieder spel heeft het minstens twee jaar in de lijst gestaan. Memoir en Eufraat en Tigris zijn eerder uit de lijst verdwenen om weer terug te keren, die schrijf ik nog niet af. Sommige anderen verwacht ik niet snel terug te zien. Herrlof kwam op zelfs geen enkel lijstje meer voor, en ook De dwergen van Nidavellir en Het dorp kwamen flink stemmen te kort.

Nog een leuk statistiekje over de lijst: of het nu komt doordat er veel mensen voor het eerst stemden of dat het gewoon een keer moest gebeuren, dit jaar was de eerste keer dat er op meer dan duizend verschillende spellen is gestemd. In al die zeventien jaren bedraagt het totaal aantal verschillende titels een kleine drieduizend, dus een beetje trouw aan onze favorieten zijn we wel.

Voor wie alle spellen graag nog eens in een compleet overzicht bekijkt heeft Niels opnieuw een fraaie hitparade gemaakt, waarvoor veel dank.

En of je nu voor het eerst stemde of dat al veel vaker hebt gedaan: bedankt voor je inzending, want met iedere stem wordt de lijst weer wat leuker. Het enthousiasme waarmee de lijst ieder jaar ontvangen wordt vind ik hartverwarmend en zorgt ervoor dat ik telkens weer met plezier aan de monsterklus begin. Ik lees jullie commentaren op de spellen in de lijst met veel genoegen, of dat nu hier is of of in het draadje van Bordspelmania. Met andere woorden: tot volgend jaar!

7 reacties

  1. Bedankt Peter Hein,
    zoals gezegd. Samen met mijn verjaardag en sinter-kerst-en-nieuw is dit altijd een van de jaarlijks terugkerende dingen waar ik veel plezier aan beleef.

  2. Dank je wel Peter Hein voor alle inspanning en leuke statistiekjes,
    wederom een mooi jaar geweest. Dit jaar is Barrage op 46 het laagste spel dat ik niet gespeeld heb. Dat is wel een nieuw record. Ik maak het mezelf wel iets gemakkelijker, dan eerdere jaren, want ik vanaf dit jaar tel ik BGA wel gewoon mee!

  3. Peter Hein, bedankt weer voor je inspanningen om de lijst mogelijk te maken. Mooi dat er nog steeds veel animo voor de top100 is. Het was weer leuk om ”s avonds na 7en weer 10 nieuwe spellen voorbij te zien trekken.

  4. Heel veel dank voor al het oplijst-werk!

    Het blijft leuk om vast te stellen hoe de Spellengek-hitparade verschilt van die van BGG.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *