Uitbreidingen

Geplaatst door

Spiel staat weer voor de deur en het aantal te verschijnen nieuwe titels lijkt zo mogelijk nog groter dan vorig jaar. Daaronder ook veel uitbreidingen. Op het Spellenspektakel-forum werd daarover een discussie gestart met de vraag: naar welke uitbreiding zie je het meeste uit?

Zoals sommige lezer misschien onthouden hebben, bekijk ik uitbreidingen inmiddels met een beetje reserve. Ik heb teveel uitbreidingen liggen waarvan ik het basisspel al weinig speel, laat staan de uitbreiding zelf. Ik koop dus alleen nog maar uitbreidingen van spellen die ik zo vaak speel dat de uitbreiding voor de nodige variatie kan zorgen. Om die reden laat ik de Veenboeren van Agricola nog even liggen. Ik speel het niet zo geweldig vaak meer (dit jaar nog maar 3 keer) en het basisspel biedt nog variatie genoeg.

Anders ligt het met mijn persoonlijke toppers Dominion en Race for the Galaxy. Die heb ik dit jaar allebei al tientallen keren gespeeld en dan wordt het wel eens tijd voor wat nieuws. In beide gevallen speel ik nooit meer zonder uitbreiding.

Dominion was het hardst aan extra kaarten toe. Alleen de basisset begon na een kleine 100 potjes toch wat sleets te worden. Natuurlijk is het aantal mogelijke combinaties van 10 verschillende actiekaarten uit een totaal van 25 teveel om in een mensenleven te kunnen spelen, maar in de praktijk beperk je je altijd tot een paar specifieke kaartcombinaties die goed blijken te werken. Zelfs Turbo Verbouwing heb ik al eens weten uit te voeren. Been there, done that.

Met Intrigue erbij is dat helemaal voorbij. Er komen weer heerlijk veel interessante combinaties bij en omdat je met maar tien actiekaarten blijft spelen duurt het een stuk langer voor je ze allemaal vaak genoeg gezien hebt. En ik mag wel haast maken, want Seaside komt er alweer aan. Dat is dan ook de uitbreiding waar ik het meest naar uitzie. Met de 78 verschillende koninkrijkskaarten die ik dan heb kan ik vast jaren vooruit.

Bij Race was ik nog niet uitgekeken op het basisspel met één uitbreiding, maar toen ik de tweede gisteren bij Speldorado spotte moest die natuurlijk wel mee naar huis. Het gelukkige toeval wilde dat ik die avond een spellenavond had. En van mede-fan Eugene wist ik dat hij evenmin weerstand kon bieden tegen het proberen van Rebel vs. Imperium. Vijf potjes later, in de kleine uurtjes inmiddels, wist ik voldoende: deze uitbreiding is nog beter dan de eerste en een absolute must voor iedere fan. Met 44 nieuwe kaarten, waaronder 3 nieuwe startwerelden, wordt de kaartenmix drastisch opgeschud. Verwacht veel vaker potjes te zien met veel Rebel-werelden!

Behalve Intrigue en Rebel vs. Imperium speelde ik gisteren nog een nieuwe uitbreiding: die voor 3 spelers van Krakow 1325 AD. Dat vond ik een erg leuk bordspel, waarbij het meest aantrekkelijke aspect tevens het grootste nadeel is: het teamspel met een onbetrouwbare partner. Dat levert gezonde paranoia en spanning, maar ook de vereiste om met precies 4 te spelen. Met deze uitbreiding voor minder spelers (het klinkt wat tegenstrijdig moet ik toegeven) krijg je het wat makkelijker op tafel, wat een voordeel is. Aan de andere kant was ik wat onzeker over hoe leuk het spel zou blijven: juist de gespannen samenwerking in de teams was een bron voor veel speelplezier. En omdat je in de uitbreiding helemaal alleen speelt, valt dat weg.

Gelukkig bleek mijn aanvankelijke aarzeling onterecht. Doordat je nog steeds een geheime identiteit hebt blijft het paranoia-aspect van het spel behouden. De focus ligt nu niet meer op het partnerspel, maar komt meer op het behalen van meerderheden in de wijken. Omdat je daar nu op jezelf staat, neemt de controle juist toe. Je wordt niet langer ‘gedwongen’ een kaart van je maat in een ongewenste kleur te ondersteunen en hebt zelf de wijken voor het uitkiezen. Ik heb nog wel een lichte voorkeur voor het spel met 4 spelers, maar de variant voor 3 spelers is een volwaardig alternatief voor als je met minder bent.

Als laatste is er nog de uitbreiding van Pandemie, waarvan de Nederlandse editie volgend jaar gepland is. Afgaande op de regels biedt die wel erg veel variatiemogelijkheden, dus daar zie ik erg naar uit. En voor de rest ben ik vooral benieuwd naar nieuwe zelfstandige spellen.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *