Wat er in oktober op tafel kwam

Geplaatst door

Oktober is met afstand de maand waarin ik de meeste spellen speel. Het is altijd fijn om dit soort uitspraken met feiten te ondersteunen, en laat ik daar nu mijn werk van maken. Oktober springt er in de statistieken met gemiddeld 69 potjes duidelijk uit. De andere maanden zitten allemaal tussen de 48 en 58 spellen per maand.

Puur op de statistiek is oktober 2020 met een score van 76 een keurig gemiddelde oktobermaand. Maar goed, iedereen weet dat vrijwel geen enkele maand in dit jaar gemiddeld is, ook niet op spellengebied. Voor spellengekken is het al een tijdje afzien dat je veel minder (of helemaal niet) met je vaste spellenvrienden kunt afspreken. Goed, er is altijd Boardgamearena, en voor de geluksvogels onder ons gezinsleden die zich soms laten verleiden. Maar we weten allemaal dat het spelmenu dan een stuk kariger is. Hoe leuk ik Tzolk’in, Russian Railroads, Regenwormen of Lama ook vind, na een tijdje wil je toch wel iets anders. (Voor de volledigheid: die eerste twee speel ik dus alleen op BGA).

In oktober kwam daar het gemis van Spiel nog eens bij. Op dat speelplezier kun je vaak nog maanden teren, vooral in de vorm van de nieuw aangeschafte spellen. En wat nieuwe spellen betreft was oktober toch matig. Het waren er zes, ik noem ze in aflopende volgorde van speelplezier.

Hellapagos was een aangename verrassing in de spellenwoestijn. Of beter: onbewoond eiland. Overlegspellen waarbij spelers een voor een geëlimineerd worden hebben veel charme en sfeer, maar ook een nadeel. Zeker in het begin van spellen als Weerwolven, De Mol of Secret Hitler heb je eigenlijk geen idee wie je tegenstanders zijn als je in het ‘goede’ team zit. Geen wonder dat iedereen daar altijd een van de slechteriken wil zijn. Mijn kinderen laten me weten dat dit in het populaire online spel Among Us (een soort Weerwolven) niet anders is: genoeg onbekende tegenstanders haken gewoon af als ze geen impostor zijn. Die onduidelijkheid heb je in Hellapagos niet. Je team bestaat uit één persoon: jijzelf. De rest kan nuttig zijn om te overleven, maar is vooral een concurrent. Prima als ze samen met jou op het vlot weten ontsnappen, maar je zult geen traan laten als het ze niet lukt. Dit spel is een enorme hit bij de tieners in mijn omgeving en ook genoeg volwassenen vallen voor de charmes. Het is jammer dat het nu lastig is om met grotere groepen bijeen te komen, anders was dit het ideale vehikel geweest om kerstverveling bij de (schoon)familie te verdrijven.

Welcome to New Las Vegas is de opvolger van het populaire Welcome to…De auteur is bij deze nieuwe editie helemaal losgegaan en heeft het spel volgepropt met allemaal ideetjes. Het is daardoor een flink stuk complexer dan de eerste editie. Niet voor niets worden mogelijke kopers van het spel gemaand eerst Welcome to… te spelen voor ze hier aan beginnen. Geen overbodig advies, wat mij betreft. Mijn eerste kennismaking was op BGA, maar dat wil ik niemand aanraden. Daarvoor mis je het overzicht. Gewoon aan tafel valt het gelukkig reuze mee. Halverwege je eerste potje zit je er al helemaal in en kun je je lekker op je strategie richten zonder afgeleid te worden door knagende regelvragen. Aanrader voor de liefhebbers van deel 1.

Glasgow is een genoeglijk tweepersoonsspelletje van Lookout, dat door 999 Games naar Nederland is gebracht. Je loopt met je mannetje over een kringetje van tegels, waar je grondstoffen verzamelt en die weer uitgeeft om gebouwen te maken voor punten. Geen hoogvlieger, maar leuk voor af en toe.

Pocket Detective is een variant op het escaproomgenre, van de makers van -hoe kan het ook anders- de Pocket Escape Roomserie. In plaats van ontsnappen moet je samen een misdaad oplossen. Ik speelde het scenario Bloedrode Rozen, waarin de spelers de tragische dood van graaf (of hertog, daar wil ik van af wezen) Ferdinand Tudor onderzoeken. Om spoilers te voorkomen zal ik er niet meer over zeggen dan dat mijn vrouw en kinderen het leuk genoeg vonden om ook andere scenario’s te willen proberen.

Verder speelde ik nog twee kinderspellen: Zombie Kidz Evolution is de legacy-versie van Zombie Kidz, waarin je zombies moet verslaan en voorkomen dat ze je school overspoelen. Zowel het spel zelf als de legacyregels zijn erg eenvoudig en duidelijk op kinderen van een jaar of 10 gericht. De doelgroep van Frog Hop is nog jonger en helaas voor volwassenen net wat minder leuk om te spelen. Mijn neefje van 6 zit wel in het beoogde publiek en vindt het erg leuk. Dat telt toch zwaarder (maar ik was blij dat we daarna Magisch Labyrinth gingen doen).

Tot slot kwam een gouwe ouwe op tafel waarvan ik vergeten was dat het op zolder rondslingerde. Dankzij BGA maakte ik opnieuw kennis met Lucky Numbers en vroeg me direct af waarom ik dit vlotte en toegankelijke legspelletje niet vaker met het gezin deed. Dat heb ik rechtgezet, en met succes: met 10 gespeelde potjes was dit het meest gespeelde spel van oktober.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *