Wingspan op PC, Mac of Switch console

Geplaatst door

Zoals jullie weten, is Wingspan één van mijn favoriete spellen. Mijn hart maakte dan ook een sprongetje toen ik hoorde dat er een digitale versie gemaakt ging worden. De eerste beelden zagen er bovendien oogstrelend uit. Deze versie was ten tijde van het plaatsen van dit stuk nog niet beschikbaar voor de iPad en iPhone, maar dat euvel is inmiddels opgelost. Mijn digi-goeroe Marijn die me altijd aan mijn hand neemt als ik digi-dingen moet kopen (denk: e-readers, noisecanceling koptelefoons en alle gadgets die mijn thuiswerkplek tot een feestje hebben gemaakt), is ook een groot Wingspan-liefhebber en beschikt wél over de juiste hardware om deze digitale versie van Wingspan te spelen. In de rest van dit blog zal hij zijn ervaringen met ons delen! Dagmar

Met de digitale release van Wingspan kun je het prijswinnende bordspel uit 2019 spelen op je Mac, PC of Switch console in al zijn felle veren en kleuren. Voor dit blog heb ik de Switch-versie gespeeld. Deze heeft het voordeel dat je de game onderweg kunt spelen, en met meerdere spelers op één apparaat tegelijk kunt spelen.

Het is ontwikkelaar Monster Couch gelukt om het lekker wegspelende bordspel zorgvuldig te vertalen naar een digitale interface. De game ziet er schitterend uit. Het voldoet aan de verwachtingen van een digitale versie van dit mooie bordspel. Elke vogel is geanimeerd, heeft een bijpassend geluid, en de tuin komt mooi tot leven in een soort driedimensionale kijkdoos, waar het speelveld over wordt verdeeld. Transities tussen de menu’s en het speelveld zijn naadloos.

Het oorspronkelijke bordspel wordt standaard geleverd met een handleiding voor een automa. Hiermee kun je een vijandige speler simuleren om in je eentje tegen te kunnen spelen (solo-variant). Het maakte mij iedere keer weer nieuwsgierig, maar het leek mij altijd te veel werk om het daadwerkelijk uit te gaan zoeken en te orkestreren. Nu is het werk voor mij gedaan, en kan ik met gemak een leuke solo-versie van het originele bordspel ervaren. Een voordeel dat ik zie is dat de automa je niet overweldigt met onnodige informatie. In zijn beurt krijg je een samengevat beeld van zijn beurt en de stand. Het spel heeft overigens ook de gebruikelijke AI-bots om andere spelers in normale spellen te simuleren.

Het is bij Wingspan belangrijk dat je overzicht hebt van het gehele speelveld. Ook die van andere spelers. Dit werkt minder fijn dan bij het bordspel. Zo moet je schakelen tussen de drie rijen van je tuin. Er is wel een beeld beschikbaar waarmee je het hele veld in één oogopslag ziet, vergelijkbaar met het bordspel. Aan de andere kant is het ingezoomde beeld vanuit de tuin levendiger en valt er prima mee te leven.

Als je met meerdere mensen lokaal speelt vormt dit ook een probleem, omdat je niet ziet wat de ander doet. Zo wordt het moeilijker om in te spelen op de acties van de andere speler(s). Je kunt dan wel op het grote scherm spelen, maar dan zie je elkaars handkaarten, wat natuurlijk eigenlijk niet de bedoeling is. Echt erg hoeft dat niet te zijn voor casual play. Online spelen of met meerdere consoles verhelpt het.

De knoppen voor de besturing vind ik ook regelmatig non-intuïtief gekozen, wat frustrerend werkt. Op ‘Y’ drukken om te bevestigen bijvoorbeeld, of een pijltje naar boven voor het openen van je hand, maar vervolgens toch de joystick vereisen om erbinnen te navigeren. Vaak is het ook onduidelijk welke handeling je precies moet verrichten, of tussen welke menu-elementen je moet navigeren. Vaak raakte ik gefrustreerd omdat ik niet wist dat een bepaald menu actief was. Ik ben vrij behendig (lees: heb heel veel computerspellen gespeeld) en heb meestal snel door hoe een spel werkt. Voor mijn vrouw (die computerspelletjes niet schuwt) was het gedoe met de menu’s een ramp. Door oefening word je beter en vergeet je deze problemen, maar voor sommige spelers kan dit een blijvend probleem zijn.

Toen ik met mijn vrouw speelde, raakte het spel regelmatig in de war als per ongeluk de verkeerde knoppen werden ingedrukt. Zo kwamen er allerlei schermelementen over elkaar te liggen. Dit waren geen ernstige problemen, maar deze verwarrende situaties komen naar mijn mening vaker voor dan nodig. Vogelkaarten hebben in Wingspan een breed scala aan effecten op de keten van gebeurtenissen of spelstukken. Met veel vogels op de borden wordt dit ook steeds moeilijker te volgen.

Ik denk dat de problemen met het overzicht en de besturing verbeterd kunnen worden met wat meer grafische tweaks. Verduister elementen die niet van toepassing zijn, en licht elementen uit die nu jouw aandacht vereisen. Dit gebeurt gelukkig al tot op zekere hoogte. Zo vliegen er bijvoorbeeld veren uit kaarten die geactiveerd worden.

Het spel wordt geleverd met een degelijke tutorial. Ik ben blij dat hier veel tijd in is geïnvesteerd. Hoewel ik nog steeds denk dat het spel het beste in het echt gespeeld kan worden door spelers die voor het eerst Wingspan spelen, zal de tutorial en een paar potjes tegen de automa een prima hulpmiddel zijn om het spel te leren spelen.

The verdict…

Ik ben erg onder de indruk van het werk dat het relatief kleine ontwikkelteam heeft geleverd. Het voelt compact, maar is compleet, en het grafische werk is uitstekend. Het computerspel heeft wel wat ruwe kantjes, en kan overweldigend zijn voor nieuwe of minder technisch onderlegde spelers. Solo spelen en online spelen zijn fantastische aanvullingen op de bordspel editie, en als je van een casual spel houdt of meer dan één console bij de hand hebt, biedt de Switch-versie nóg meer plezier voor Wingspan-liefhebbers.

Eén reactie

  1. Bedankt Dagmar voor het plaatsen van het stuk. Ik heb veel plezier van het spel en hoop dat ik jullie lezers ermee kan overtuigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *