Race for the Galaxy: Alien Artifacts

Geplaatst door

UITBREIDING
2-5 spelers
15-45 minuten
Auteur: Tom Lehmann
Uitgever: Rio Grande Games (2013)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Ik ben sinds enkele jaren wat kritischer op het kopen van varianten en uitbreidingen, vanuit een idee dat een gekocht spel gespeeld hoort te worden. Er is slechts een handjevol spellen dat ik vaak genoeg speel voor wat meer variatie. Race for the Galaxy is daar absoluut een van.

Alien Artifacts is een losse uitbreiding. Daarmee bedoel ik dat de drie eerdere uitbreidingen (The Gathering Storm, Rebel vs Imperium en The Brink of War) bij elkaar hoorden en samen één verhaal vertelden. Alien Artifacts staat daar los van en is alleen in combinatie met het basisspel te spelen.

De uitbreiding bestaat uit twee delen. De meeste spelers zullen het kopen voor de nieuwe kaarten, die andere accenten leggen en verschillende nieuwe strategieën mogelijk maken, of varianten op bestaande. Met 41 nieuwe kaarten en vijf startwerelden voegt de uitbreiding behoorlijk wat toe, veel meer dan bijvoorbeeld The Gathering Storm. Zoals de naam al suggereert bieden de Alien kaarten nieuwe mogelijkheden. Daarnaast zijn Imperium, Uplift en Terraforming levensvatbaar geworden.

Het andere deel is de ‘Orb’, dat van Race ineens een bordspel met kaarten maakt. Daarin verkennen de spelers een mysterieus en reusachtig buitenaards object in de ruimte. In het begin hebben de spelers net toegang gekregen via de luchtsluis en is een deel van het gangenstel zichtbaar. Tijdens de Explore-fase kunnen spelers dit gangenstelsel verder ontdekken en daar nuttige ontdekkingen doen door fiches te verzamelen. Deze fiches leveren extra punten op, of een eenmalige bonus later in het spel. Speel je met de Orb, dan eindigt het spel ook als de stapel Orb-kaarten leeg is, en anders als iemand twaalf kaarten gespeeld heeft of de puntenfiches op zijn.

…en de waardering

Ik zal eerlijk bekennen dat ik Alien Artifacts alleen gekocht heb vanwege de extra kaarten. De Orb leek me een leuke gimmick om af en toe te spelen en die indruk is na een paar vingeroefeningen niet veranderd. Het verkennen van de Orb en de race om de fiches geeft een leuke extra dimensie aan het spel, maar is ook nogal omslachtig en vooral tijdrovend. Normaal ben ik in tien minuten wel klaar met een spelletje, met de Orb gaat dat al snel richting drie kwartier.

Gelukkig is de Orb niet nodig om aanschaf van de uitbreiding te rechtvaardigen. De kaarten geven het spel meer veelzijdigheid en zijn een stuk toegankelijker dan die van de vorige drie uitbreidingen. Alien Artifacts is uitstekend geschikt voor minder ervaren spelers; qua complexiteit is het een stapje terug in vergelijking met de op Star Wars geïnspireerde trilogie. Voor ervaren spelers is Alien Artifacts verplichte kost waar je geen spijt van gaat krijgen. Ook als je nooit de Orb speelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *