Wollie Bollie

Geplaatst door

2-6 spelers
30-45 minuten
Auteur: Allessandro Zucchini
Uitgever: 999 games (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 2]

Het spel …

Wollie Bollie is één van de leden van de succesvolle Zoch-kleine-vierkante-doosjes-serie. 999 heeft al een aantal van deze spellen naar Nederland gehaald, zoals Regenwormen, Geharrewar in de Sushi Bar en Graantje de Voorste. In Wollie Bollie moeten kaarten verzameld worden. Sommige kaarten zijn pluspunten waard, andere leveren minpunten op en er zijn ook kaarten die pas waardevol worden als je er een bepaald aantal van hebt. Aan het begin van iedere ronde worden vijf kaarten opengedraaid. Deze kaarten zijn deze ronde te winnen.

De spelers moeten vervolgens tegen elkaar opbieden wie als eerste mag proberen het recht te veroveren om 1, 2 of zelfs 3 kaarten uit te zoeken. De spelers geven met een mini-wasknijper op een kaartje met een soort van scorespoor aan hoe hoog ze denken te gaan gooien met drie dobbestenen (een achtzijdige, tienzijdige en twaalfzijdige dobbelsteen). De speler die het hoogst heeft geboden mag als eerste. Als het lukt om in één worp je bod te halen dan mag je drie kaarten pakken. Als het niet lukt dan leg je exact één dobbelsteen weg (de waarde van deze dobbelsteen kan dan niet meer veranderen) en probeer je je worp te verbeteren door met de andere twee dobbelstenen nog een keer te gooien. Als het nu lukt mag je twee kaarten pakken. Als het nog niet gelukt is moet je nog een keer een dobbelsteen afleggen en met de resterende vrije dobbelsteen gooien. Als het dan lukt, krijg je nog één kaart. Lukt het niet, dan krijg je afhankelijk van je dobbelsteen een fiche dat je later in het spel kan inzetten om een punt extra te scoren of moet je (als je echt heel belabberd hebt gegooid) alle schapen pakken die minpunten opleveren.

Vervolgens is de speler die het op één na hoogste heeft geboden aan de beurt. Zo gaat het net zo lang door tot alleen de laatste speler nog niet aan de beurt is geweest. Deze speler hoeft nooit te dobbelen, maar krijgt gewoon alle kaarten die op tafel liggen.

Op de kaarten staat in de hoek soms een (positief of negatief) getal. Het getal op de bovenste kaart van de trekstapel tel je op bij je worp. Soms is het dus slim om niet de kaart te pakken die je de meeste punten oplevert in de eindtelling, maar een wat minder goede kaart die je in de volgende ronde een mooie bonus oplevert waardoor je dan een beter uitgangspositie hebt.

… en de waardering

Wollie Bollie is een vlot dobbelspel waarin bluf, geluk en je geheugen (van sommige kaarten wil je een bepaald aantal hebben) de dominante factoren zijn. Dit zijn doorgaans niet de zaken waar een spellengek wild enthousiast van wordt. Na het lezen van de regels bleef het spel dan ook een flinke tijd ongespeeld in mijn kast staan. Toen ik het eindelijk ging spelen was ik aangenaam verrast. Ja, je moet inderdaad soms een beetje geluk hebben, maar er zijn genoeg mogelijkheden om het spelverloop in een voor jou gunstige richting te sturen. Soms wil je bijvoorbeeld een bepaalde kaart persé hebben en kan je dus rustig hoger inzetten omdat het niet erg is als je pas in je derde worp de kaart wint. En soms zie je aankomen dat de andere spelers dit gaan doen en kan je dus laag inzetten en alle restjes incasseren (tenminste als daar niet te veel strafpunten tussen zitten). Wollie Bollie is geen zware kost, maar luchtig vermaak dat prima werkt in familieverband of als opwarmertje of afsluiter bij een spellenavond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *