Wortelroof

Geplaatst door

1-6 spelers
5-10 minuten
Auteur: Peter Bals
Uitgever: Haba (2004)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

De mooie spellen van Haba zijn bij veel kinderen (en ouders) erg geliefd, maar helaas soms ook vrij prijzig. Dat is niet zo gek als je ziet hoeveel zorg er aan de vormgeving is besteed. Gelukkig heeft Haba ook een reeks spelletjes in een kleine doos voor een schappelijke prijs. Op kwaliteit is gelukkig niet bezuinigd, want ook het weinig spelmateriaal in deze doosjes ziet er zonder uitzondering prachtig uit.

Wortelroof, oftewel Karottenklau, komt in zo’n kleine doos. Het is een samenwerkingsspelletje waarbij de spelers moeten proberen om de wortels in de tuin van Boer Mol te oogsten voor het gulzige konijn ze opvreet! Helaas is dat niet zo eenvoudig: de wortels moeten eerst geplant worden en vervolgens besproeid. Pas als alle wortels geplant zijn, kan met de oogst begonnen worden. Tussendoor loopt het konijn rondjes door de tuin en eet alles op zijn weg, rijp of niet.
Om te bepalen wat je mag doen (planten, besproeien, of oogsten) gooi je met een dobbelsteen. Bij het besproeien verplaats je geplante wortels van het ene deel van de tuin naar het andere. Alleen wortels die in dit deel staan mogen geoogst worden. Soms worden en een of twee konijnenkoppen gegooid, waarop je het konijn moet verplaatsen.

Zodra het konijn vier van de zeven wortels heeft opgegeten, verliezen de spelers. Als ze voor die tijd vier wortels geoogst hebben, winnen ze het spel.

… en de waardering

Wortelroof is een plezierig spel om met kleine kinderen te spelen. Niemand kan van een ander verliezen, wat op deze leeftijd scheve gezichten kan voorkomen. Het resultaat is voornamelijk afhankelijk van de dobbelsteenworp, maar er kunnen in het spel nog wel keuzes gemaakt worden: welke wortel gaan we eerst besproeien of oogsten, waar zetten we een nieuwe wortel neer? Zoals altijd bij Haba heeft het spelmateriaal een hoog speelgoedgehalte; kinderen vinden het ook gewoon leuk om de kleine houten worteltjes of het konijn te verplaatsen. Als ze wat ouder zijn zullen ze hier snel op uitgekeken raken, maar voor de hele kleintjes is Wortelroof een ideaal cadeautje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *