Zeepkistenrace

Geplaatst door

2-6 spelers
15-30 minuten
Auteur: Arthur Tebbe
Uitgever: Identity Games (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Identity Games timmert de laatste jaren stevig aan de weg op de Nederlandse spellenmarkt. Naast allerlei licenties op Monopolyvarianten en een groot scala aan kennisspelletjes brengt deze uitgever sinds een tijdje ook spellen op de markt voor een publiek van liefhebbers. In 2002 werd dit nog beloond met het toekennen van de Nederlandse Spellenprijs aan Cartagena. Het afgelopen jaar kwam Identity zelfs met enkele eigen spellen van de hand van Arthur Tebbe.

Een van deze spellen is Zeepkistenrace, een variatie op het populaire thema van racespellen. Het materiaal doet enigszins denken aan Formula Motor Racing: zes racewagens, pardon zeepkisten, en een stapel kaarten. Net als in Formula Motor Racing worden de wagens achter elkaar gezet. De speler wiens auto vooraan staat speelt een kaart uit. Op deze kaart staat een richting (vooruit, linksaf, rechtsaf) en een getal. Daarna spelen alle andere spelers spelen in het geheim een kaart. Daarbij moeten ze de richting volgen. Te beginnen met de speler in de tweede positie laten alle spelers hun kaart zien. Klopt de richting, dan wordt naar het getal gekeken. Is dit hoger dan het getal op de kaart van de speler voor hem of haar in de race, dan verwisselen beide zeepkisten van positie, anders blijven de ze staan. Klopt de richting niet, dan maakt de speler een stuurfout en zakt hij een positie.

Vervolgens speelt de leider van het klassement, die nu iemand anders kan zijn, een nieuwe kaart en begint dit proces opnieuw. Iedere speler begint met acht kaarten, en na acht beurten is de ronde voorbij. Alle spelers krijgen nu een bokaal of medaille voor hun positie. De volgende ronde begint met de huidige positie van de zeepkisten. Na drie rondes tellen de spelers de waarden van hun bokalen en/of medailles op. De speler met de laagste som wint.

… en de waardering

Racespellen zijn er in zoveel varianten, dat het moeilijk is om nog met iets origineels te komen dat ook nog eens leuk is om te spelen. Daarbij komt dat racespellen vaak een hoge geluksfactor hebben, wat ook niet iedereen aanspreekt. Zeepkistenrace is dus onder een ongunstig gesternte geboren. Helaas stijgt het niet boven de middelmaat van racespellen uit. Het mist het gewiekste van Formula Motor Racing, het gokelement van Top Race, het spannende van Formel Fun en het simulatie aspect van Formula Dé. Als onbenullig afsluitertje kan het nog best, maar meer is het jammer genoeg niet. Daarvoor is de geluksfactor te groot en zijn de keuzemogelijkheden te beperkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *