Alles of Niets

Geplaatst door

3-5 spelers
30 minuten
Auteur: Reiner Stockhausen
Uitgever: 999 Games (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Als liefhebber van slagenspellen kijk ik ieder jaar op Essen uit naar nieuwe aanwinsten in dit genre. In 2006 was dat Null & Nichtig van Amigo. Deze uitgever heeft al enkele leuke slagenspellen op haar naam, zoals Wizard en Sticheln. Inmiddels heeft 999 Games een Nederlandse versie uitgebracht onder de titel Alles of Niets.

Al bij het lezen van de regels deed Alles of Niets me erg aan Sticheln denken: in de eerste plaats hoef je nooit kleur te bekennen en in de tweede plaats komt het centrale spelidee van Sticheln, namelijk dat je medespelers op kunt zadelen met slagen die ze niet willen, hier ook erg naar voren.

In Alles of Niets zijn er vijf kleuren met dertien kaarten elk. Deze hebben de waardes 0-11, waarbij de ‘0’ twee keer vóórkomt. Elke speler krijgt dertien kaarten en kiezen daarvan drie van verschillende kleuren die ze open voor zich neerleggen. Deze kaarten vormen het begin van de scorestapels. Iedere keer als je een slag haalt, leg je de kaarten op de scorestapels van hun kleur. Je pakt de kaarten uit de slag één voor één, waarbij je begint met je eigen kaart.

Een slag winnen doe je simpelweg door de hoogste kaart te spelen, ongeacht de kleur. Kleur bekennen hoeft niet en er is ook geen troef. Dit in tegenstelling tot Sticheln, waarbij iedere kleur troef is, behalve de gevraagde.

Een speelronde eindigt na tien slagen. De spelers berekenen hun score door de waardes van de bovenste kaarten van hun scorestapels op te tellen. Er worden net zoveel rondes gespeeld als er spelers zijn. Wie na de laatste ronde de meeste punten heeft, wint het spel.

… en de waardering

Mijn eerste indruk, namelijk dat Alles of Niets wel wat op Sticheln lijkt, klopt nog steeds. Je kunt je medespeler behoorlijk zieken door lage kaarten te spelen. Speelt iemand een ‘11’, dan is het erg verleidelijk om een hele lage kaart in dezelfde kleur te spelen, want die komt dan bovenop de scorestapel te liggen, en niet de ‘11’.

Maar het gaat wel om een light-versie van Sticheln. Alles of Niets is een stuk chaotischer dan Sticheln, dat veel meer controle kent. Dat komt doordat het in Sticheln eenvoudiger is om een ongewenste slag te vermijden en dat je met een beetje kaarten tellen een heel eind komt. Ook de geluksfactor in Alles of Niets is een stuk hoger. Omdat de hoogste kaart de slag wint, zul je dus nooit een slag kunnen halen waarin een kaart zit die hoger is dan de hoogste kaart in je hand. Lullig als je beste kaart een ‘8’ is. Toch is slim spelen zeker mogelijk en de gefrustreerde blik van een speler die een slag haalt met daarin alleen maar nullen is altijd de moeite waard.

Al met al haalt Alles of Niets het niet bij Sticheln, maar toch is het leuk genoeg om af en toe eens te spelen als je iets luchtigers wilt dan Sticheln maar toch graag een slagenspel met hoge pestfactor wilt doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *