Aquaretto

Geplaatst door

2-5 spelers
45 minuten
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: Abacus Spiele (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Zoals het een goed Spiel des Jahres betaamd, kon een vervolg op het succesvolle Zooloretto niet uitblijven. En voilà, in het voorjaar van 2008 lag Aquaretto in de spellenwinkel. Van gewone zoo naar aquazoo is een kleine stap, maar gelukkig zijn er meer veranderingen dan alleen het soort dieren dat in deze dierentuin mag wonen.

In Aquaretto zijn de spelers wederom directeuren van een heuse dierentuin in de opstartfase. Dit keer moet het alleen geen gewone dierentuin worden maar een aquazoo, een dierentuin waarin beesten wonen die hun leven (voor een groot deel) doorbrengen in het water.

Het spel draait net als Zooloretto om de transportwagens waarop de dieren worden aangevoerd. Aan het begin van een ronde worden net zo veel transportwagens neergezet als er spelers zijn en in je beurt mag je of een fiche pakken en op een transportwagen naar keuze leggen, of je kan één van de transportwagens pakken. De kunst is het om transportwagens te krijgen met beesten die je graag in jouw dierentuin wilt hebben, terwijl je ondertussen de andere spelers opscheept met ongewenste dieren. Net als in Zooloretto kan je in plaats van een “gewone” beurt ook een geldactie doen waarmee je je dierentuin groter kan maken of dieren kan verplaatsen.

Het grote verschil ten opzichte van Zooloretto zit hem in de toevoeging van medewekers, en de flexibelere invulling van je dierentuinterrein. In Zooleretto kan je je dierentuin één keer met een verblijf uitbreiden. In Aquaretto kan je vier keer je dierentuin uitbreiden. Je hebt twee kleine uitbreidingen (alleen extra ruimte) en twee grote uitbreidingen (extra ruimte en het recht om een nieuwe diersoort toe te voegen). Je mag ook zelf weten hoe je de dieren neerlegt, zolang je er maar voor zorgt dat de hokken niet aan elkaar gaan grenzen en alle dieren van dezelfde soort bij elkaar liggen.

Ieder keer dat je drie (of een veelvoud hiervan) dieren van dezelfde soort in je dierentuin hebt liggen, krijg je één geld. Als je vijf (of een veelvoud hiervan) dieren van dezelfde soort hebt, krijg je een medewerker. De medewerkers kunnen verschillende baantjes in de dierentuin uitvoeren waarmee je aan het eind van het spel extra punten kan krijgen. Een manager halveert bijvoorbeeld het aantal minpunten dat je aan het eind van het spel krijgt voor diersoorten die in je opslagruimte liggen, terwijl een caissière geld omzet in punten. De medewerkers kunnen je flink wat punten opleveren.

… en de waardering

Ik heb Zooloretto met veel plezier gespeeld (evenals Burgers’ Zoo, de Nederlandse variant op Zooleretto), maar vind Aquaretto zelfs nog een fractie beter. Doordat je veel flexibeler bent bij het indelen van je dierentuin valt er veel meer te kiezen. De toevoeging van medewerkers vind ik ook erg leuk, je kan hiermee flink wat punten scoren waardoor het aantrekkelijk wordt om je te toe te leggen op bepaalde soorten fiches. Hierdoor wint niet meer automatisch de speler met de meeste dieren (en de minste overtollige diersoorten), maar kan ook iemand met een kleinere dierentuin winnen. Door deze toevoegingen heeft het spel wat meer pit gekregen en ligt ook de eindscore verder uit elkaar wat de spanning ten goede komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *