2-6 spelers (vanaf 10 jaar)
45-60 minuten
Auteur: David Parlett
Uitgever: IELLO (2016)
Het spel…
In 1979 was Haas en schildpad de eerste winnaar van de Spiel des Jahres, de Oscar onder de spellenprijzen. In dit racespel met een bedrieglijk schattig voorkomen moeten de spelers met slim rekenen als eerste de finish bereiken. In de loop der jaren is deze klassieker regelmatig met een bijgewerkte vormgeving opnieuw uitgegeven. In 2016 kreeg het spel een grote make-over en veranderde de literaire setting van de fabel van Aisopos naar de avonturenroman van Jules Verne.
Around the World in 80 Days is voor het grootste deel gelijk aan Haas en schildpad. De lengte van het parcours is vanzelfsprekend uitgebreid naar tachtig vakjes. Om vooruit te gaan betaal je een vast bedrag in ponden. Het eerste vakje kost je één pond, het tweede twee, enzovoort. Met je startkapitaal van £80 kom je niet verder dan twaalf stappen tegelijk. Voorzichtig reizen is dus het devies.
Omdat vlak voor het vertrek van de spelers de Bank of England beroofd werd is hun reis nogal verdacht. Drie keer moet je je reis onderbreken en je bij een politiebureau melden voor een verhoor. Het scheelt dat in het Britse Rijk de zon nooit onderging, dus overal op je reis zijn wel wat Britse agenten te vinden.
Tussendoor moet je je nog van de nodige fondsen voorzien om de reis voort te kunnen zetten. Dat kan heel planmatig door af en toe op je schreden terug te keren, maar je kunt ook een gok wagen op je positie tijdens de race of met de hulp van de trouwe reisgezel Passepartout. Het spel eindigt als een speler terug is in Londen met maximaal £10 op zak. Deze speler wint de race en daarmee het spel.
…en de waardering
Wie nog niet in het bezit is van Haas en Schildpad kan dat rechtzetten met deze fraaie remake. De schitterende doos nodigt direct uit tot spelen en het spelmateriaal is ook dik in orde. Wat dat betreft legt het origineel het af, in welke uitvoering dan ook.
Speltechnisch is er weinig veranderd. Het parcours is wat langer, wat iets meer planmogelijkheden geeft. Ook het aantal kanskaarten is vergroot en bij het trekken ervan worden de spelers wat afgeremd in de race om als eerste de politiebureaus te bereiken. Haas en schildpad heeft om duistere redenen nooit een plekje in mijn verzameling gevonden, met Around the World in 80 Days heb ik dat gat kunnen vullen. Ook na meer dan veertig jaar is dit nog steeds een van de beste racespellen die ik ken.