Bling Bling Gemstone

Geplaatst door

2-6 spelers (vanaf 6 jaar)
10 minuten
Auteur: Justin Oh
Uitgever: Gemblo (2012)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 1]

Het spel…

Verreweg het bekendste behendigheidsspel is Jenga. De spelers stapelen houten balkjes op tot een toren en proberen er een voor een balk uit te verwijderen zonder dat de toren instort. Maar wat nu als je de balkjes alleen met een hamertje los mag tikken? En de balkjes verschillende kleuren hebben, met een eigen puntenwaarde? Pas die ideeën toe en je krijgt Bling Bling Gemstone, een duidelijke nazaat van Jenga. (Om eerlijk te zijn moet ik vermelden dat de auteur van Bling Bling Gemstone met Toc Toc Woodman eerst nog een tussenvorm bedacht)

Net als Jenga is Bling Bling Gemstone kinderlijk eenvoudig. Op een kleine sokkel stapel je grote grijze cilindervormige plastic stukken, en klik je aan ieder stuk vier gekleurde plastic stukken vast: de edelstenen. De spelers proberen die edelstenen te verzamelen door er met een kleine pikhouweel tegenaan de stoten. Gelukkig laten de edelstenen snel los als je er een tikje tegenaan geeft. Minder gelukkig is dat de constructie van de grijze kern nogal instabiel is: tik je te hard, dan komen ze met veel geraas mee naar beneden. Helaas, iedereen in de mijn moet zijn eigen rotzooi opruimen, dus ook die grijze troep neem je mee.

De oogst van een onvoorzichtige speler

Het spel eindigt als alle edelstenen gedolven zijn. Afhankelijk van hun kleur zijn ze een, twee of drie punten waard. De grijze stenen leveren daarentegen tien strafpunten op. De winnaar is uiteraard de speler met de meeste punten. Bij onvoorzichtige spelers kan dat zo maar de speler met de minst negatieve score zijn…

…en de waardering

Bling Bling Gemstone is een spel voor alle leeftijden: er is bijna niks uit te leggen, iedereen snapt direct wat het idee is. Een goede fijne motoriek is daarentegen onontbeerlijk. Voor bibberende boomers of stuiterende kinderen is het nog een hele kluif om de kostbare edelstenen los te wrikken uit de fragiele stalagmiet zonder daarbij veel strafpunten bij te scoren. Door de snelheid en de eenvoud speel je het makkelijk een paar keer achter elkaar. Daar staat tegenover dat je het na zo’n tien potjes ook wel weer gezien hebt, omdat het nieuwe ervan af is. Tegen die tijd sluit ik niet uit dat er geestrijke dranken nodig zijn om er om te blijven lachen. Zoals wel meer behendigheidsspellen voor kinderen heeft dit potentie als kroegspel bij studenten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *