Catan Junior

Geplaatst door

3-4 spelers
30 minuten
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: 999 Games (2009)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Kolonisten van Catan is al anderhalf decennium een doorslaand succes, dus eigenlijk is het wel vreemd dat het tot 2009 heeft geduurd voor er een kinderversie op de markt kwam. Nu klopt dat niet helemaal, want eerder al verscheen de Kinderen van Catan. Dat had echter weinig met het moederspel te doen en was als spel zelf ook niet heel geslaagd. Met de Junior-editie gooit Klaus Teuber het over een andere boeg.

Deze versie blijft een stuk dichter bij het origineel. Er wordt gedobbeld voor grondstoffen, die je natuurlijk kunt ruilen met elkaar en de bank. Met die grondstoffen bouw je huizen en straten. Dankzij het piratenthema zijn dat nu piratenburchten en –schepen. Zelfs de actiekaarten komen we hier tegen, of sorry, Cocokaarten (naar de gelijknamige papegaai).

Het blijft een kinderspel, dus al deze elementen zijn erg vereenvoudigd. Zo gooi je met slechts één dobbelsteen en is er geen afstandregel of langste handelsroute. Ook pak je geen kaart af bij het verplaatsen van de rover. Verder is het ruilen wat versoepeld door de aanwezigheid van de markt. Hier komt aan het begin één exemplaar van iedere grondstof te liggen. Kaarten op de markt kun je één op één ruilen met kaarten in je hand. Dat maakt ruilen eenvoudiger maar minder interactief. Het ruilen tussen spelers is hier vrij zeldzaam.

Het bouwen van schepen en burchten gaat vrij snel, want grondstoffen zijn redelijk overvloedig en door het ontbreken van de afstandregel is het makkelijker om een geschikt plekje te vinden. De speler die als eerste al zijn zeven burchten op het bord heeft, wint het spel.

… en de waardering

Kolonisten van Catan Junior is een kinderspel, maar ook weer niet. Ondanks de versimpelingen is Teuber zo dicht bij het origineel gebleven, dat het voor een kinderspel nog een erg hoge regeldichtheid heeft. Daardoor is actieve begeleiding van een volwassene zeker in het begin nog hard nodig om het spel in goede banen te leiden. Tegen de tijd dat de koters het allemaal scherp in het snotje hebben, zijn ze ook wel toe aan het echte werk en heb je de juniorversie dus niet meer nodig.

Daar staat tegenover dat Kolonisten van Catan Junior een plezierig spel is om met je kinderen te doen. Het ijzersterke systeem blijft in deze versimpelde versie overeind, en ook kinderen zien daar de kracht wel van in. Een echt geslaagde kinderversie is het echter nog niet, want daarvoor is het net te complex.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *