Challenge jezelf door de lockdown heen

Geplaatst door

Toen we in het voorjaar voor de eerste keer in een lockdown gingen en al onze normale activiteiten buitenshuis ineens wegvielen, besloten Niek en ik om een bordspellen Challenge te doen. We begonnen met de Ticket to Ride Challenge waarbij we al onze Ticket to Ride spellen speelden. Dat beviel ons zo goed dat we na afloop aan de Knizia Challenge begonnen, waarbij we al onze door Reiner Knizia ontworpen spellen speelden (voor zover geschikt voor 2 spelers en met uitsluiting van de coöpjes omdat Niek coöpjes haat). Tegen de tijd dat we daar klaar mee waren  was het virus flink teruggedrongen en konden we er wat meer op uit.

Inmiddels zitten we in een nieuwe strenge lockdown. Niek stelde voor om weer een nieuwe Challenge te bedenken. Ik heb een lijst gemaakt met mogelijke Challenges en samen hebben we uiteindelijk gekozen voor de Nineties Challenge waarbij we al onze spellen gaan spelen die in de jaren 90 voor het eerst zijn uitgekomen (voor zover speelbaar met twee spelers en wederom met uitsluiting van coöpjes). Volgens BGG heb ik 39 spellen uit de jaren 90, dus we zullen er wel even zoet mee zijn.

Voor wie nu ook zin krijgt in een Challenge, deel ik in dit blog mijn ideeën over wat voor soorten Challenges je zou kunnen aangaan en geef ik er een paar voorbeelden bij.  

 • Spellen van een bepaalde spellen-serie (Ticket to Ride, Carcassonne, Pandemie, Hoogspanning)
 • Spellen van een bepaalde auteur (Reiner Knizia, Friedemann Friese, Uwe Rosenberg, Wolfgang Warsch)
 • Alle spellen uit een bepaald tijdperk of een bepaald jaar (Nineties, Het jaar 2000, Je oudste 25 spellen, Spellen van voor 1950)
 • Alle spellen met een bepaald spelmechanisme (Werkverschaffing, Veilingen, Coöperatief, Actiepunten)
 • Een bepaalde groep spellen (Tweepersoonsspellen, Partygames, Abstracte spellen, Solo-spellen)
 • Een bepaalde serie spellen van een uitgeverij (De vierkante doosjes van Zoch/999 games, De masterprints van Quined, De kleine Alea-spellen, de Pandemic legacy spellen)
 • Alle spellen met een bepaald thema (Dieren, Treinen, Schotland, Horror)
 • Alle winnaars van een bepaalde spellenprijs (Spiel des Jahres, Nederlandse Spellenprijs, Golden Geek Award)
 • Alle spellen met de beginletter A/B/C, etc.
 • Alle spellen met een cijfer in de titel
 • Al je Kickstarter aankopen
 • De Shelf of Shame Challenge (al je ongespeelde spellen)
 • De spellen van de Spellengek top 100

Als je op Boardgamegeek je collectie bijhoudt, dan kan je met behulp van een advanced search de lijstjes uitdraaien van de spellen die je wilt spelen doordat je aan kunt vinken welke zoekcriteria (zoals aantal spelers, mechanisme, thema, auteur, etc.) je wilt toepassen op de spellen die je hebt.

Er zijn vast nog veel meer leuke Challenges te bedenken (laat vooral een reactie achter als je een goed idee hebt). Bij de keuze van een Challenge is het wel handig om rekening te houden met wie je de spellen gaat spelen. Zo lijkt een Catan of Hoogspanning Challenge me heel leuk, maar voor de meeste spellen in deze series heb je minimaal 3 spelers nodig en dat zit er op dit moment even niet in.

Het leuke van een Challenge is dat je daardoor spellen gaat spelen die je normaal niet zo snel uit de kast pakt (bijvoorbeeld omdat je de regels niet meer kent of omdat het spel onderop een stapel op de onderste plank ligt). Ik ben zelf een premium member van de Cult of the New en kom er daardoor te weinig aan toe om Golden Oldies te spelen. Een Challenge is een leuke manier om daar verandering in te brengen. En ten tweede is het leuk om de overeenkomsten en verschillen tussen de spellen die je in je Challenge speelt. Door alle spellen van Knizia achter elkaar te spelen, ontdek je vanzelf een aantal kenmerken die hij graag gebruikt bij zijn spellen (zoals het maxi-min principe om te bepalen wie de winnaar is). Door alle Ticket to Rides achter elkaar te spelen, zagen we dat vaak de kleine variaties grootste effecten hebben. Ik ben benieuwd wat we gaan ontdekken over de spellen uit de nineties… Wordt dus vervolgd.

4 reacties

 1. Wat een leuk idee. Wij hebben onze spellen per continent verdeeld: Afrika, de Amerika’s, Azié en Europa. We hebben nog 2 nieuwe continenten bedacht, namelijk Fantasia en Variabella (voor de spellen die in geen van de genoemde categorien zijn onder te brengen. Het werkt prima en zo zijn we toch op bezoek in verre landen.

 2. Ik doe sinds september een persoonlijke Marie Kondo challenge waarbij ik elke maand voornamelijk al onze spellen met een bepaalde beginletter probeer te spelen. Dat lukte tot nu toe redelijk aardig. Sinds september speelde ik 92 spellen uit onze collectie beginnend met de letters A, B en C (aangezien we er zoveel hebben met de letter C, trok ik hier 2 maanden voor uit). Bedoeling is om (nogmaals / voor het eerst) door al onze spellen te spelen. Na afloop van een spel, stellen we ook meteen de vraag: ‘does it spark joy?’. Indien ja, dan mag het spel blijven. Indien nee, op de verkoopstapel! Zo hebben we toch ook wat spellen verkocht intussen om plaats te maken voor the cult of the new want de kastruimte is natuurlijk niet onbeperkt. Intussen zijn we 2021 gestart met de letter D en zijn we alweer 9 spellen verder 🙂

  1. Dat is een slimme manier om het nuttige met het aangename te verenigen! Ik hoop dat je veel sparkjes van joy tegen gaat komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *