Chimera

Geplaatst door

3 spelers
45 minuten
Auteur: Ralph Anderson
Uitgever: Z-Man Games (2014)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Het perfecte spel bestaat niet, maar Tai Pan komt dicht in de buurt. Een gezonde dosis geluk, enorm veel mogelijkheden om slim te spelen en beter te worden en altijd spannend. Het heeft alleen één groot nadeel: je moet met precies vier spelers zijn. Dat is geen onmogelijk aantal, maar teleurstellend vaak kom je net een speler te kort. Daar is inmiddels een oplossing voor: Chimera.

Het spelidee van Chimera is gelijk aan dat van Tai Pan: probeer door het spelen van verschillende combinaties van kaarten je hand zo snel mogelijk uit te spelen. Daarin biedt Chimera wel wat meer flexibiliteit dan Tai Pan. Zo mag je hier ook opeenvolgende trio’s spelen, een trio met een enkele kaart en zelfs opeenvolgende full houses. Die grote mogelijkheid aan legale combinaties is even wennen, maar de meeste zijn vrij zeldzaam.

Een groter verschil is het partnerspel. Elke ronde worden de teams opnieuw vastgesteld, waarbij een speler de rol van chimera aanneemt en de andere twee de jagers. Op basis van hun handkaarten bieden de spelers een puntenaantal om chimera te worden. Als de chimera als eerste speler geen kaarten meer heeft, krijgt deze de dubbele inzet als punten. Is het een van de jagers, dan verliest de chimera de inzet en scoren de jagers een vaste bonus.

Behalve deze inzet kun je ook punten scoren met het binnenhalen van sommige kaarten in je slagen, en de chimera kan nog extra punten scoren voor iedere gespeelde bom in de slag.

Het spel eindigt als een vooraf afgesproken score is bereikt (dat mag je helemaal zelf bepalen), waarna de speler met de meeste punten wint.

…en de waardering

Voor de Tai Panpurist die alleen bij het echte spel zweert is Chimera waarschijnlijk niet geschikt. Het teamspel dat Tai Pan zo bijzonder maakt is hier vrijwel volledig afwezig. De jagers zijn gedwongen bedgenoten. Vaak zullen ze de neiging hebben een slag van de partner over te nemen vanwege de punten die er in zitten. Een doodzonde voor iedere geoefende Taipanner, die je op een verdiende scheldkanonnade van je maat komt te staan.

Tegelijk geeft dat het spel een eigen karakter en wordt het aantrekkelijker om voor de rol van chimera te gaan. Een chimeraspeler die meer risico denkt te kunnen nemen maakt het voor de jagers weer makkelijker om hem te verslaan en zo is de cirkel rond.

Voor de snob is dat misschien niet genoeg, maar voor de verslaafde op zoek naar desnoods methadon doet Chimera zeker zijn werk. Je kansen inschatten op een succesvolle Tai Pan, excuus chimerarol, slim de kaarten in je hand spelen en je bom sparen tot het perfecte moment: Chimera biedt meer dan genoeg om de Tai Panervaring een beetje te simuleren.

Eén reactie

  1. Maar inderdaad… voor een tichu/taipan snob is het net niet… we hebben bijvoorbeeld ook Haggis liggen. Ook een poging tot voor 2 tot 3 spelers. Maar na een paar keer spelen ga je toch vergelijken met tichu/taipan en verdwijnt het in de kast.

    Dan spelen we tegenwoordig liever cribbage als kaartspel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *