2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
10-30 minuten
Auteur: Bruno Cathala en Charles Chevallier
Uitgever: Bombyx (2019)
Het spel…
In Abyss maakten we al kennis met mysterieuze volkeren in de diepste troggen van de oceaan. Ze ogen visachtig en buitenaards, maar eigenlijk is niet menselijks hun vreemd. Ook hier draait alles uiteindelijk uit op een ordinaire machtsstrijd, waarbij de spelers de verschillende groeperingen van de Diepte voor zich proberen te winnen om te zegevieren.
Abyss kende al verschillende uitbreidingen, met Conspiracy maken we op een wat luchtiger manier kennis met deze vreemde maar toch vertrouwde beschaving.
Net als in het origineel verzamel je ook hier de heersers van de verschillende facties, en verkrijg je weer locaties als je de juiste combinatie van heersers achter je hebt. Ook het opvallendste (en leukste) idee van Abyss vinden we terug. Elke beurt neem je één kaart van de stapel. Om niet helemaal afhankelijk te zijn van het toeval, mag je er meerdere trekken om daar eentje van te kiezen. Maar de kaarten die je niet kiest gaan naar het midden van de tafel. Liggen daar meerdere kaarten van dezelfde kleur, dan is dat een aantrekkelijk hapje voor je tegenstanders.
De kaarten stellen de heersers voor, en je legt de kaarten in een omgekeerde piramide voor je neer. Je begint met een rij van vijf kaarten, vervolgens vier, enzovoort. De heersers geven punten en verschillende voordelen, zoals parels en sleutels. Zodra je twee gelijke sleutels hebt liggen mag je een locatie nemen voor bonuspunten en soms een voordeeltje. De speler met de meeste parels scoort aan het eind vijf bonuspunten.
Het spel eindigt als een speler de piramide compleet heeft, waarna de rest nog een beurt krijgt. Je telt de punten van je locaties en de heersers in je piramide op, en de speler met de meeste punten wint.
…en de waardering
Het spelen van Conspiracy deed me direct verlangen Abyss weer eens onder het stof vandaan te halen. Aan de ene kant omdat ik Abyss te weinig speel, maar ook omdat het spelsysteem leuk in elkaar zit. Dat geldt ook voor de gecondenseerde versie van Conspiracy. Het speelt razendsnel (met twee spelers ben je makkelijk in een kwartiertje klaar) en hoewel het geen hoogvlieger is, biedt het genoeg tactische afwegingen. Je wilt graag alle kleuren heersers in je piramide, omdat je in elke kleur van slechts één heerser punten krijgt. Maar je kunt ook veel punten scoren met een aaneengesloten groep van dezelfde kleur. Tel daarbij de parels en sleutels op die af en toe voorbij komen, en de keuze van de juiste kaart ligt lang niet altijd voor de hand.
En hoewel het niet uit moet maken hoe leuk een spel is om te spelen: Conspiracy heeft wat mij betreft het uiterlijk mee. Het compacte blikken doosje bevalt me erg, en ook van de duistere en gedetailleerde vormgeving ben ik wel gecharmeerd.
Conspiracy is zo een erg geschikt tussendoortje, dat bovendien goed in de reisbagage past.
@ Peter Hein, gaaf dat je deze gerecenseerd hebt. Ik heb/had altijd al wel interesse in het grote Abyss… maar als blinde bordspellenfanaat is dat toch ff zien of het wel wat voor mij is. Deze variant klinkt als toegankelijk, snel speelbaar en toch leuk tactisch. Eens zien of het goed te doen is en ook verkrijgbaar (bijvoorbeeld op komend Spellenspektakel 🙂 ).
Het spel heeft Nederlandse regels, volgens mij is het vrij goed verkrijgbaar. En het is inderdaad zowel een prima opstap naar Abyss als een snel tactisch tussendoortje dat goed op eigen benen kan staan.