Dungeons & Dragons: Ewiger Winter

Geplaatst door

UITBREIDING
2-5 spelers
90-180 minuten
Auteur: Amanda Birkinshaw, Barry Yearsley
Uitgever: Hasbro (2004)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Twee jaar geleden bracht Hasbro het Dungeons & Dragons bordspel uit (gek genoeg niet in Amerika), de opvolger van het legendarische Heroquest. Helaas bleek dit in Nederland niet zo’n succes, en lagen de dozen al na een jaar voor belachelijk lage prijzen in de ramsj bij diverse speelgoedzaken. Dat eventuele uitbreidingen niet in het Nederlands zouden verschijnen was dus een uitgemaakte zaak.

Erg jammer, want net als Heroquest schreeuwt dit spel om uitbreidingen met nog meer monsters, wapens en spreuken. Gelukkig blijken onze oosterburen meer gecharmeerd van het spel, en verschijnen daar wel uitbreidingen. Op het moment van schrijven zijn dat er twee, Ewiger Winter en Verbotener Wald. Het lijkt wat tegennatuurlijk om een fantasyspel in het Duits te spelen (misschien nog wel meer dan in het Nederlands), maar het idiote prijsverschil tussen de Engelstalige en Duitstalige versies maakte dat ik me daar eenvoudig overheen kon zetten. En het voordeel is dat ik nu weet wat Armbrust betekent.

Ewiger Winter levert wat het moet leveren: een extra karakter, meer monsters, wapens, schatten, spreuken, borden enzovoort. Onder de monsters bevindt zich datgene wat in het basisspel natuurlijk nooit had mogen ontbreken, namelijk een heuse draak! Bij deze uitbreiding worden direct zes scenario’s meegeleverd, om luie en fantasieloze Kerkermeesters zoals ik op weg te helpen. Draken spelen daarin een prominente rol, dus de Helden mogen direct aan de bak. Naast de extra’s bevinden zich wat extra regels, zoals die voor rondzwervende monsters. Deze regel stuwt het tempo wat op, doordat ‘skulking’ hiermee een goede weg richting een snelle dood is geworden (zoals ik zelf heb mogen ervaren).

… en de waardering

Voor de liefhebbers van het basisspel kan ik kort zijn: koop deze uitbreiding! Dankzij de vele extra’s kun je weer tijden vooruit met nieuwe avonturen. Net als in het basisspel zijn de standaard scenario’s echter wel wat eenzijdig. De nadruk ligt weer erg op monsters hakken en vallen ontwijken, wat na een tijdje toch wel saai wordt. Maar de mogelijkheden tot het bedenken van eigen avonturen zijn zeer toegenomen, en dat is alleen maar positief. Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn aankoop, en kijk al uit naar de tweede uitbreiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *