Eight Minute Empire

Geplaatst door

2-5 spelers
15-30 minuten
Auteur: Ryan Laukat
Uitgever: 999 games (2013)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 2]

Het spel …

Verover de wereld in acht minuten! Dat zouden sommigen vast wel willen. Gelukkig komen er in dit bordspelletje geen nare wapens voor, maar voer je de moderne Blitzkrieg uit met niets dan kaarten en wat houten blokjes.

De actie speelt zich af op een speelbord met daarop enkele continenten, verdeeld in regio’s. De spelers starten allemaal met drie legers in het centrale gebied en proberen van daar uit hun hoekje van de wereld in te pikken. In je beurt kies je een kaart uit om te spelen, waarvan er altijd zes open op tafel liggen. Dat kost meestal geld: de voorste kaart is gratis, maar de achterste kost maar liefst drie munten. Omdat je met een vaste hoeveelheid geld begint en er niets bij krijgt zul je zuinig aan moeten doen.

Met de kaarten kun je legers bijplaatsen, verplaatsen of een nieuwe stad stichten. Dat laatste is plezierig omdat je nieuwe legers alleen in een stad kunt plaatsen. Met meerdere steden verspreid je je dus makkelijker over het bord.

De kaart die je gekozen hebt laat je voor je liggen. Op iedere kaart staat nog een symbool, dat van belang is voor de eindtelling. Die volgt als alle spelers een bepaald aantal kaarten hebben gespeeld. Je krijgt nu punten voor de symbolen op je kaarten en veroverde gebieden. De speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Eight-Minute Empire is een minimalistisch meerderhedenspel. Legers bijzetten en verplaatsen, veel meer gebeurt er niet. Het spel is in een vloek en een zucht voorbij. Weliswaar niet in acht minuten, maar kort genoeg dat je altijd de eindtelling in de gaten moet houden. Dat betekent dat je soms flink in de buidel moet tasten om een cruciale kaart te bemachtigen en af en toe een kaart ook kiest puur vanwege de punten voor het symbool, waarbij de werking van de kaart van secundair belang is.

Aan de andere kant zijn de keuzes meestal niet heel moeilijk of divers. Verwacht hier geen keuzestress zoals bij listige meerderhedenspellen als El Grande en Kardinaal en Koning. Het is een echte ‘filler’, maar zelfs voor zo’n tussendoortje is het spel nog relatief tam en voorspelbaar. Het idee is leuk en de uitvoering adequaat, maar het spel ontbeert net dat beetje extra om het tot een listige spellensnack te maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *