Enchanters

Geplaatst door

2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Rafał Cywicki en Jacek Gołębiowski
Uitgever: LudiCreations (2016)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Er zijn inmiddels al zo veel deckbuildspellen verschenen dat je zou verwachten dat alle leuke ideeën al gevonden zijn. Toch komen er nog met regelmaat nieuwe leuke varianten uit. Een daarvan is Enchanters, dat je zou kunnen omschrijven als de liefdesbaby van Ascension en 7 Wonders Duel.

Om beurten kopen de spelers een kaart uit een rij van zes, maar in plaats van dat je een deck maakt blijven alle kaarten die je genomen hebt voor je liggen en geven je verschillende opties.

Kaarten zijn er in drie soorten: gewone voorwerpen zoals een zwaard of harnas, magische objecten en monsters. Met de eerste twee verbeter je je uitrusting, om zo de monsters te kunnen verslaan. Dat is ook wel nodig, want je begint het spel met een gebalde maar lege vuist en een onbeschreven spreukenboek.

Telkens als je een nieuw voorwerp neemt, bedek je daarmee het bovenste deel van je laatst gespeelde voorwerp. Eigenschappen die daarop stonden kun je niet meer gebruiken. Alleen eigenschappen op de onderste helft van de kaarten zijn permanent. Ben je sterk genoeg, dan kun je monsters in de kaartenrij verslaan. Helaas slaan die monsters ook terug, waardoor je vaker wel dan niet verwondingen oploopt.

Om van die wonden te genezen, of om kristallen te verzamelen die je nodig hebt om uitrustingskaarten te kopen, kun je rusten in het naburige dorp. Daarvan zijn er meer dan twintig verschillende, waarvan je altijd eentje per spel gebruikt.

Het spel eindigt als alle kaarten in de stapel door een van de spelers genomen zijn. Iedereen telt nu de punten van de verzamelde kaarten en de speler met de meeste punten wint.

…en de waardering

Enchanters is alweer een paar jaar oud en al die tijd was het aan mijn aandacht ontsnapt. Onterecht, want het was vanaf het eerste potje een groot succes. Het spelverloop is doodeenvoudig: kaartje pakken en klaar. Maar wanneer je welke kaart moeten nemen ligt zelden voor de hand. Soms betaal je extra om er zeker van te zijn dat je die ene belangrijke kaart pakt voor de ander hem inpikt. Of je neemt een keertje extra rust, om te zorgen dat je tegenstander niet dat monster kan verslaan die jouw krachten even te boven gaat en erg veel punten oplevert. En soms wil je gewoon helemaal geen nieuwe kaarten, omdat je nog geen afscheid wilt nemen van de krachtige eigenschap van je laatst gespeelde kaart.

Het spel bevat acht sets kaarten, elk met een eigen karakter, waarvan je er in een potje maar een paar gebruikt. Omdat je elke keer ook weer een ander dorp gebruikt is geen potje hetzelfde.

De combinatie van de grote variatie in kaarten en de vele tactische afwegingen die je moet maken zorgt ervoor dat Enchanters niet snel verveelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *