Expedition

Geplaatst door

2-4 spelers
45-60 minuten
Auteur: Jason Lee
Uitgever: Korea Board Games (2022), Blackfire (2023)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Op Spiel 2022 hadden Peter Hein en Wendy op de eerste dag bij Korea Board Games een heel leuk spel gedaan, Expedition. Wendy had het gekocht en ’s avonds in het hotel kwam het spel op tafel. Het spel sprak me erg aan en dus ging ik de volgende dag meteen even bij Korea Board Games langs om ook een exemplaar te kopen. Dat was in ieder geval het plan. Maar, zoals het vaker gaat op Spiel, was het spel al uitverkocht. Op Spiel 2023 ging ik daarom first thing naar Korea Board Games in de hoop dat ik het spel alsnog kon kopen. Maar helaas, ze hadden het niet meegenomen. Dit was natuurlijk koren op mijn  FOMO-molen. Thuisgekomen ging ik eens op onderzoek uit of er echt geen mogelijk was om spel aan te schaffen. En tot mijn aangename verrassing bleek dat er inmiddels een Tsjechische versie was uitgebracht. Ik vond een Tsjechische spellenwinkel die het spel nog op voorraad had dus de bestelling was snel geplaatst. En een paar dagen later had ik Lovci Relikvii, zoals Expedition in het Tsjechisch bleek te heten, in mijn handen. Nadat ik de spelregels in het Engels had gedownload op BGG, kon ik gaan kijken of het spel net zo leuk zou zijn als ik me herinnerde.

In dit spel gaan een paar Relic Hunters (dat is de vertaling van de Tsjechische naam) op een Expedition (de Koreaanse naam) op een eiland om daar te zoeken naar oude relieken. Het eiland wordt opgebouwd met zeshoekige tegels. De makkelijkst begaanbare tegels liggen het dichtst bij het basiskamp en de lastigste tegels liggen het verst weg. Je raadt het vast al: de relieken liggen op de lastige plekken.

Startdeck

Expedition is een deckbuilder. Iedere ronde heb je vijf kaarten om te gebruiken. Als je schoentjes op je kaarten hebt staan, dan kan je die gebruiken om naar andere tegels te lopen. Op de tegels staat aangegeven hoeveel schoentjes je daarvoor nodig hebt. Als je daarbij op een tegel komt waar nog niemand is geweest, dan draai je deze tegel om en zie je wat daar te doen is. Soms vind je een schat (gouden muntjes) die je snel pakt. Volgende spelers vinden dan alleen een lege kist als ze later op dit veld komen. Maar het kan ook zijn dat je een veld vindt waar je kan graven naar gouden munten. Daar heb je kaarten met een schep-symbool voor nodig. Op deze velden kan het hele spel door gegraven worden (maar maximaal één keer per ronde per speler). Op de kaarten staan ook nog andere symbolen, zoals goud (krijg je muntjes), een rugzak (dan mag je een extra kaart trekken), een tent (dan mag je en kaart van je aflegstapel onder je trekstapel leggen) en een kruisje (dan mag je een kaart uit je aflegstapel vernietigen).

Tot zo ver klinkt dit als een variant van spellen als Zoektocht naar El Dorado en Clank!. En dat klopt, maar het spel heeft een twist waardoor het toch echt een heel ander spel is. Wat Expedition bijzonder maakt is dat je aan het eind van je beurt, nadat je je hand hebt aangevuld er voor mag kiezen om terug naar het basiskamp te gaan. Nu vraag je je vast af waarom je dat zou willen gelet op het feit dat de relieken juist ver weg liggen. Nou daar zijn twee redenen voor. De eerste is dat het basiskamp de enige plek is waar je de kaarten van je aflegstapel weer terug op je trekstapel mag leggen. Er komt dus altijd een moment dat je trekstapel op is en je dus wel terug moet (maar je mag eerder gaan). En de tweede reden is dat je alleen als je in het basiskamp bent nieuwe kaarten mag kopen (daar betaal je voor met het goud dat je gevonden hebt). En dan vertrek je dus vanuit het basiskamp met een iets beter deck dan je had toen je er aan kwam en kom je waarschijnlijk weer net een stukje verder bij het ontdekken van het eiland.

Er zijn vijf relieken verstopt op het eiland en het spel is afgelopen zodra een speler er daar twee van heeft gewonnen. Deze speler is de winnaar van het spel.

…en de waardering

Expedition voelt als Zoektocht naar el Dorado (of Clank!) aan een elastiek. Je komt iedere keer net iets verder, maar wordt iedere keer als je trekstapel leeg gespeeld is onverbiddelijk terug naar het beginpunt gestuurd. Daar koop je nieuwe kaarten en vervolgens probeer je het nog een keer en kom je weer net wat verder. En dat blijf je doen tot je eindelijk bij de tegels komt waar de relieken verstopt zijn. En dan hoop je dat je genoeg tijd (of beter: kaarten) hebt om er één (of nog liever twee) te vinden voor je weer terug naar het beginpunt moet.

Daar komt natuurlijk wel een bepaalde mate van geluk bij kijken. Je weet niet waar de reliek ligt, dus het kan zijn dat jij net de verkeerde hoek kiest en een andere speler ze wel vindt. Dat kan een tikje frustrerend zijn. De kunst is om jouw kansen te maximaliseren door een hele goede hand met kaarten te verzamelen zodat je zo snel mogelijk kan zoeken naar relieken en genoeg schepjes hebt om ze op te graven. Ik beleef daar heel veel plezier aan en ben dus heel blij dat ik alle moeite heb gedaan om dit spel op te sporen.

Het spel is overigens geheel taalonafhankelijk. Op de kaarten staat met symbolen aangegeven wat ze doen. Je hebt daarvoor niet nodig dat je de tekst op de kaarten (de namen van de kaarten en een stukje flavour text) kan lezen.

Eén reactie

  1. Mooie recensie! Ik vind het ook een leuk spel. Nadat we jouw exemplaar gespeeld hadden, hebben we het ook gekocht bij de genoemde Tsjechische winkel. Echt een super service hebben ze daar. Ze belden speciaal om te vragen of we wel wisten dat we een Tsjechisch-talig spel hadden besteld. Of we het dan nog wel wilden hebben. Echt heel klantvriendelijk. En ja… Tuurlijk wilden we het nog hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *