Explorers

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 10 jaar)
20-30 minuten
Auteur: Phil Walker-Harding
Uitgever: Ravensburger (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Met het uitdijen van je spellenverzameling haal je als spellenliefhebber steeds meer accessoires in huis, sommige nuttiger dan andere. Dobbeltorens, bakjes voor fiches en blokjes, op maat gemaakte sorteersystemen voor in spellendozen, superdeluxe spellentafels… En natuurlijk uitwisbare stiften voor de niet te stuiten tsunami aan dobbel & krasspellen.

Gelukkig vind je die ook steeds vaker standaard meegeleverd bij spellen zoals Explorers, een nieuw spel van de moderne koning van de vlotte familiespellen, Phil Walker-Harding. Explorers laat zich nog het best omschrijven als een mix tussen Keer op Keer en Cartographers. Elke speler krijgt een raamwerk met daarin vier landschapstegels. Op die tegels staan vier soorten terreinen met daarop allerlei symbolen. Er zijn acht verschillende tegels beschikbaar. Per spel kies je vier willekeurige, die je ook op willekeurige manier in het raamwerk legt. Alle spelers beginnen het spel met dezelfde tegels in dezelfde oriëntatie, zodat het uitgangspunt voor iedereen gelijk is.

Het spel bestaat uit vier rondes van elk zeven beurten. Elke beurt draai je een ontdekkingstegel om, met daarop twee landschappen. De actieve speler kiest een landschap en mag vervolgens drie vakjes van die soort afvinken. De andere spelers mogen drie vakjes van het andere landschap aankruisen, of twee van het terrein dat de actieve speler heeft gekozen. Met het aankruisen van vakjes met speciale symbolen scoor je aan het eind van de ronde of het spel punten, waar het natuurlijk allemaal om te doen is. De speler die na de laatste ronde de meeste punten heeft verzameld wint het spel.

…en de waardering

Explorers is een uitstekend spel voor liefhebbers van dit soort afvink- annexpuzzelspelletjes. Met slim aankruisen probeer je je opties zo groot mogelijk te houden, maar het spel dwingt je ook om keuzes te maken om punten te scoren. Het liefst wil je elke ronde alle drie de soorten voedsel aankruisen, maar dat is nog een hele toer. Tegelijk wil je ook als eerste een nog onontdekte tempel verkennen, en eigenlijk wil je al die dorpjes ook graag omsingelen…

Wat Explorers vooral leuk maakt is de variatie. Het speelbord is iedere keer anders en als je wilt kun je ook eindeloos variëren met de manieren waarop je punten scoort. Waar je bij veel spellen in dit genre alles na een potje of tien wel gezien hebt en je op de automatische piloot gaat spelen, blijft Explorers iedere keer weer fris en anders. Het is me dan ook een groot raadsel waarom dit niet in het Nederlands is uitgegeven.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *