Favor of the Pharaoh

Geplaatst door

2-4 spelers
30-45 minuten
Auteur: Tom Lehmann
Uitgever: Bézier Games (2015)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel…

Iedereen kent het wel. Je hebt iets bedacht, geschreven of gemaakt en als het dan af is denk je: dat kan beter. Spelauteurs zijn daar geen uitzondering op. Talloze spellen zijn eigenlijk verder ontwikkelde en/of verbeterde versies van eerdere titels. Het overkwam Tom Lehmann met Um Krone und Kragen. Een alleraardigst dobbelspel, met de veel gehoorde kritiek dat je altijd moest gaan voor kaarten die extra dobbelstenen geven. Lehmann protesteerde hiertegen, maar ging toch aan de slag met een bewerking.

Het resultaat is Favor of the Pharaoh. Het meest opvallende is het formaat van de doos. Um Krone und Kragen kwam in een handzaam doosje, dit heeft het formaat Catan. Die ruimte wordt vooral ingenomen door extra materiaal. Tientallen dobbelstenen en grote kartonnen fiches beloven veel variatie.

Speltechnisch is het spel gelijk gebleven. Je begint met een drietal dobbelstenen. Na iedere worp moet je minstens één dobbelsteen vastzetten in een praktische en thematische piramide. Als je alle dobbelstenen hebt vastgezet mag je een tegel nemen op basis van je uiteindelijke resultaat. Voor eenvoudige tegels heb je alleen maar een paartje nodig, of moet de som groter dan tien zijn. Hoe moeilijker de tegels te krijgen zijn, des te meer voordeel ze geven.

Een belangrijk verschil is dat er eigenlijk geen zwakke tegels meer zijn. Er zijn genoeg manieren om extra dobbelstenen te krijgen, je bent niet afhankelijk van een handvol. Daarbij zijn de voordelen van de tegels die geen extra dobbelstenen geven wel een flink stuk verbeterd.

Het spel eindigt op dezelfde manier: zodra iemand minstens zeven gelijke dobbelstenen heeft claimt deze de tegel met de koningin en krijgt zo de farao. De anderen krijgen één poging om een beter resultaat te gooien en de  farao over te nemen. De speler die met de farao eindigt, wint het spel.

…en de waardering

Um Krone und Kragen vond ik een leuk dobbelspel, de zwakke plek was goed te omzeilen als je wist wat je deed. Het nadeel was dat je na een potje of tien alles wel zo’n beetje gezien had. Dat probleem zul je hier niet zo snel krijgen. De combinatie aan tegels die je kunt verkrijgen is ieder spel anders. Voor een potje begint, is het net als bij een spel als Dominion verstandig eerst te kijken welke tegels goed met elkaar combineren en welke strategie je wilt uitvoeren. Tijdens het spel is het soms een heel (maar onderhoudend) gepuzzel om de tegels te krijgen die je wilt. Het spel geeft veel flexibiliteit, maar het blijft opletten geblazen. Tegelijk is Favor of the Pharaoh ook toegankelijk genoeg dat je het idee na één potje wel onder de knie hebt. Als ik een nadeel van het spel moet noemen is het de omvang van de doos en het bijbehorende prijskaartje, dat velen voor een vlot dobbelspel met pit misschien net wat te hoog is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *