TIP
1-5 spelers
45-90 minuten
Auteur: David Gordon en Michael O’Connell
Uitgever: 999 Games (2025)
Het spel…
Ik dacht vorig jaar echt dat het een 1 april grap was toen Wyrmspan werd aangekondigd. Wingspan met draken, maak dat de kat maar wijs. Maar al snel bleek het geen grap te zijn. Wingspan met draken was misschien niet zo’n groot succes als Wingspan met vogels, maar Wyrmspan sloeg zeker aan. Toen dit jaar Wingspan met vissen werd aangekondigd (of te wel: Finspan), keek ik dus niet sceptisch maar juist enthousiast op. Vissen spreken me namelijk een stuk meer aan dan draken. Voor wie nu hoopt dat er voortaan elk voorjaar een nieuwe loot aan de Wingspan-boom komt, heb ik alleen wel slecht nieuws: driemaal is scheepsrecht. Dit is (tenzij uitgever Jamey Stegmeier zich bedenkt) het laatste spel in de Wingspan-familie.
In Finspan zijn de spelers mariene biologen die het leven in de zeeën en oceanen gaan bestuderen. Elke speler krijgt een eigen bord voor zich te liggen waarop een stuk oceaan staat afgebeeld. Bovenaan in de oceaan dringt nog wat licht door, maar hoe dieper je zakt, hoe donkerder het wordt. Aan het begin van het spel is de oceaan nog heel leeg, maar gedurende het spel gaat het er steeds drukker worden.
Voor wie Wingspan of Wyrmspan kent, is het spelverloop van Finspan heel herkenbaar. Het spel bestaat uit vier rondes en in elke ronde ben je zes keer aan de beurt. Als je aan de beurt bent, dan zet je een van je zes duikers op het actieveld dat je wilt uitvoeren. Zo kan je bijvoorbeeld tegen betaling nieuwe vissen aan je oceaan toevoegen.
Maar je kan ook gaan duiken. Je kiest dan één van de drie kolommen op je speelbord uit en zet de duiker bovenaan neer. Elke kolom bestaat uit drie zones (zonlichtzone, schemerzone en middernachtzone). In iedere zone waar ten minste één vis zwemt, mag je de bij die zone behorende actie uitvoeren. In de eerste kolom kan je via die acties aan nieuwe kaarten komen, in de middelste kolom leggen je vissen eieren en in de laatste kolom kan je die eieren uit laten komen en de babyvissen laten zwemmen. Als drie babyvissen bij elkaar komen, dan vormen ze samen een school.
Behalve de acties die horen bij de zones, mag je ook de acties die op de viskaarten staan uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het mogen leggen van extra eieren of trekken van extra kaarten. Regelmatig profiteren de andere spelers ook mee van zo’n actie doordat niet alleen de actieve speler het voordeel krijgt, maar iedereen. Sommige vissen hebben geen actie als je ze activeert, maar dan hebben ze wat leuks gedaan op het moment dat je ze speelde of doen ze wat aan het eind van het spel.
Aan het eind van de eerste drie rondes kunnen de spelers punten scoren door bepaalde doelen na te streven. Zo kan je bijvoorbeeld één punt scoren voor ieder ei en iedere babyvis die je hebt verzameld of scoor je punten voor het aantal gevulde rijen op je bord. In de gevorderden variant krijgt de speler die het meest gescoord heeft, nog wat extra punten als bonus. Na de vierde ronde volgt dan de eindtelling. Hierin scoor je punten voor eigenlijk alles wat je gedaan hebt. En wie dan opgeteld de meeste punten heeft, wint het spel.
…en de waardering
Ik ben heel enthousiast over Finspan. Het spel speelt heerlijk soepel weg. Als je Wingspan of Wyrmspan al kent, dan vallen de regels snel op hun plaats. Van de drie is Finspan dan ook de meest toegankelijke. Finspan is namelijk net wat gestroomlijnder en eenvoudiger dan de twee voorgangers.
Maar toch is er ook genoeg om over na te denken. Met welke vissen ga je je oceaan vullen, en waar laat je ze dan zwemmen? Zeker aan het begin van het spel is het belangrijk om zo snel mogelijk in alle zones van je kolommen een vis te krijgen zodat je lekker veel acties activeert als je gaat duiken in die kolom. Maar alles in een keer doen, lukt niet en dus moet je lastige keuzes maken. En daar komt nog bovenop dat je probeert mooie combinaties te maken met de kaarten die je krijgt om zo snel mogelijk op stoom te komen in het spel en aan het eind van het spel lekker veel punten binnen te tikken.
Het spel ziet er bovendien heel mooi uit. Voor elke vis is een prachtige illustraties gebruikt. Ik vind het daardoor echt leuk om al die verschillende vissen te bekijken en je steekt er nog wat van op ook doordat op elke vis een leuk weetje staat afgebeeld.
