Gipf

Geplaatst door

2 spelers
30-45 minuten
Auteur: Kris Burm
Uitgever: Don & Co. (1998)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Een van de bekendste serie hedendaagse abstractie spellen is de Gipf-serie. Deze bestaat in totaal uit zes schitterend uitgevoerde abstracte spellen (gipf, tamsk, zèrtz, dvonn, yinsh en pünct). Het bijzondere van deze serie is dat de zes spellen gecombineerd kunnen tot één spel. Gipf is daarbij het centrale spel en daarom de naamgever van deze serie.

Gipf kan echter ook probleemloos op zichzelf gespeeld worden. Het spel doet een beetje denken aan vier op een rij. Het spel wordt gespeeld op een zeshoekig bord met stippen. Aan het begin van een beurt leg je een speelstuk op de buitenste rand en schuif je het volgens één van de lijnen naar binnen toe. Als er al één of meerdere stukken op deze lijn lagen schuiven ze een plekje op. Zodra vier van je eigen stukken op één lijn liggen raap je deze én de aangrenzende stukken van de andere speler van het bord. Je eigen stukken krijg je terug, maar je tegenstander is zijn stukken kwijt. Het spel is afgelopen zodra één speler geen stukken meer heeft om op het bord te schuiven.

Het leuke hiervan is dat je goed moet opletten hoeveel stukken jij en je tegenstander nog hebben. Als jij minder stukken en nog maar een paar stukken te gaan hebt, moet je alles op alles zetten om er voor te zorgen dat je zo snel mogelijk vier op een rij krijgt, zodat je weer een voorraadje hebt om mee vooruit te kunnen. Als je echter meer stukken op voorraad hebt, kan het de moeite zijn om te voorkomen dat je tegenstander vier op een rij kan maken en op die manier zijn voorraad kan aanvullen. Maar de rollen kunnen zo omdraaien als het hem toch lukt…..

Gipf kan daarnaast ook als centraal spel gespeeld worden in combinatie met de andere spelen uit de serie. In dat geval kan een potje Gipf op elk moment onderbroken worden om een van de andere spellen te spelen. De winnaar van dit spel krijgt dan een extra speelstuk met extra beweginsmogelijkheden voor Gipf. Elk spel mag maar één keer gespeeld worden.

… en de waardering

Ik vind Gipf een interessant tweepersoonsspel. Je moet goed opletten waarneer het moment daar is om om te schakelen van stukken slaan naar het uitputten van de voorraad van je tegenstander. Tegelijkertijd is dit ook één van de tragere spellen van de serie, een potje kan erg lang duren als beide spelers erg voorzichtig spelen. Het spel is het leukst als je met spelers speelt die ongeveer hetzelfde niveau hebben. Ervaring helpt erg bij het spelen van dit spel.

Ik heb Gipf nog nooit als centraal spel gespeeld. De spellen uit de serie zijn prima op zichzelf te spelen. Het idee vind ik origineel, maar het lijkt me zo’n lange zit worden en daarom ben ik er nooit aan begonnen. Stel je voor, win je bijna, wil je tegenstander een ander spel gaan spelen……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *