Homesteaders

Geplaatst door

2-4 spelers
90 minuten
Auteur: Alex Rockwell
Uitgever: Quined Games (2012)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 3.7]

Het spel…

Homesteaders is een klassiek opbouwspel: je begint met een eenvoudige boerderij en in tien ronden groeit die uit van een eenvoudige nederzetting tot een fraaie stad. Elke ronde bied je op gebouwen met een vergelijkbaar systeem als Amon-Ra. In simultane veilingen bieden de spelers tegen elkaar op tot er bij iedere veiling nog maar één gegadigde is. In deze strijd zal in ieder geval een van de spelers moeten afhaken. Deze speler (of spelers) krijgt een kleine bonus, de anderen betalen hun bod en mogen een gebouw van de geveilde kleur maken.

De gebouwen betaal je met grondstoffen en leveren die ook weer op. Zo produceert de ranch koeien, die je later weer kunt gebruiken voor het maken van een rodeo of restaurant. Regelmatig zal het voorkomen dat je de benodigde grondstoffen niet hebt. Gelukkig kun je voor vaste prijzen in- en verkopen, maar voor elke transactie heb je wel een handelsfiche nodig. Op die manier maakt iedere speler zijn eigen ontwikkeling door en moet je zorgen voor een goed evenwicht tussen geld, grondstoffen en handelsfiches.

Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de punten. Die scoor je met de gebouwen en het verkopen van goederen. Leningen die je niet meer kunt aflossen geven strafpunten. Na de tiende ronde krijgt iedereen nog één keer inkomsten en worden de punten geteld. De speler met de meeste wint.

…en de waardering

Homesteaders is een interactief puzzelspel. Je probeert voor jezelf een goede strategie te bedenken en de gebouwen te verkrijgen die je daarvoor nodig hebt. Daar kom je de andere spelers wel voortdurend tegen. In de meeste gevallen gaat de strijd niet om een specifiek gebouw (in het begin zijn van de meeste gebouwen meerdere beschikbaar), als wel om het recht eentje te mogen bouwen. Geld is schaars, grondstoffen en handelsfiches nog meer. Een speler die zich richt op handel zal veel geld kwijt zijn aan het kopen van de juiste grondstoffen. Wie zelfvoorzienend wil zijn doet er goed aan de juiste productie op te bouwen en zuinig te doen met de schaarse handelsfiches.

Genoeg om over na te denken dus, maar na een paar keer spelen gaan de potjes toch wat op elkaar lijken. De beschikbare gebouwen zijn altijd dezelfde, de enige variatie zit (een beetje) in de volgorde waarin je bepaalde types gebouwen kunt bouwen. Nu hoeft dat niet per se erg te zijn. Een spel als Puerto Rico heeft ook vaste verzameling gebouwen, maar daar hebben de spelers veel meer invloed op het spelverloop. Het maakt nogal uit of de burgemeester voor of na de bouwmeester gekozen wordt. Hier is die mogelijkheid er niet en zit de belangrijkste uitdaging in het plaatsen van het juiste bod op het juiste moment. Homesteaders biedt zodoende genoeg om de hersenen een dik uur stevig te laten kraken, maar helaas net wat te weinig variatie om lang te blijven boeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *