Sherlock Holmes: Jong talent van Baker Street

Geplaatst door

1-4 spelers (vanaf 8 jaar)
30-90 minuten
Auteur: Ced
Uitgever: 999 Games (2020)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Adventure by Book is een reeks stripverhalen waarin je zelf het avontuur beleeft. In plaats van een voor een de plaatjes te bekijken en lezen probeer je raadsels op te lossen en word je zo kriskras van de ene naar de andere pagina gestuurd. Bij 999 Games zijn er inmiddels zes verschenen, de meeste zijn bedoeld voor één persoon (al kun je natuurlijk ook samen door het boek bladeren).

Twee verhalen in deze reeks zijn geschikt voor meer spelers. Eerst verscheen al De Schatzoekers van de Kuala-Archipel, eind 2020 Sherlock Holmes: Jong talent van Baker Street. Beide gebruiken hetzelfde uitgangspunt. Iedereen speelt met een eigen karakter, jeugdige assistenten van de befaamde speurneus. Voor elk karakter is er een eigen stripboek, dat in grote lijnen hetzelfde is. Maar omdat ieder karakter enkele speciale eigenschappen heeft, zijn ze niet volledig identiek. Sommige plaatjes staan in slechts één boek, en vaak komt het voor dat de karakters verschillende dingen zien in dezelfde scène.

De Schatzoekers was een ontdekkingsreis naar zoveel mogelijk schatten, in Jong Talent lossen de spelers mysteries op in opdracht van de grote baas. Het is daarmee meer een klassiek escaperoomspel zoals Exit en Unlock.

Het spel bevat drie scenario’s, plus een bonusscenario. Je krijgt dus vier spellen voor de prijs van een. Net als bij andere escaperoomspellen moet je samenwerken om de raadsels op te lossen en daarbij de informatie die jij krijgt combineren met die van anderen. Soms komt er wat tijdsdruk op te staan, maar daar hoef je je niets van aan te trekken als je daar geen zin in hebt. Alle informatie die je nodig hebt om een raadsel op te lossen is in alle boekjes aanwezig. Je hebt dus gelukkig niet een specifiek karakter of minimum aantal spelers nodig om de raadsels op te lossen. Maar zoals dat gaat: vier weten meer dan een, dus sneller gaat het wel.

…en de waardering

vier keer plaatje 108
(pas op SPOILERS)

Vier weten misschien meer dan een, maar in je eentje kun je jezelf niet voor de voeten lopen. Het idee van een escaperoomspel met eigen boekjes is erg leuk, en kan een bijzondere ervaring opleveren. De Schatzoekers bevielen goed en zo ging ik Jong Talent met hoge verwachtingen in. Ik raakte helaas snel teleurgesteld door de chaos waarin je verzand raakt. Doordat iedereen eigen aanwijzingen krijgt hebben spelers snel de neiging om maar hun eigen plan te trekken en gaat de coördinatie snel mis. Dat kan een interessant spel opleveren, maar bij een escaperoomspel is overleg en samenwerken juist de kern. Hier werkt dat niet goed, wat wanorde en frustratie bij de spelers in de hand werkt. Helaas dachten ook al mijn medespelers er zo over, waardoor ik het laatste scenario nooit heb kunnen spelen. Jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *