In de Ban van de Ring: Het Duel

Geplaatst door

2 spelers
30 minuten
Auteur: Peter Neugebauer
Uitgever: 999 games (2002)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3.5]

Het spel …

Mijn eerste kennismaking met de spelauteur Peter Neugebauer was door het spel De Zoektocht. Dat was mij niet zo goed bevallen, dus mijn aarzeling bij een tweede tweepersoonsspel in de In de Ban van de Ring-serie van zijn hand was groot. Onbevooroordeeld als ik ben (ahem) gaf ik dit spel toch een kans, en dat was een goede beslissing.

Waar de meeste andere spellen met een thema gebaseerd op In de Ban van de Ring zich op het hele boek baseren, richt Het Duel zich op een bepaalde scène uit het boek: die van de strijd tussen Gandalf en de Balrog op de brug van Kazad-Dûm diep in de mijnen van Moria. Bij uitstek een scène die zich leent voor een tweepersoonsspel.

Bij het spel zijn een kartonnen brug (zelf te assembleren) en een speelbord geleverd, waarop de brug wordt gezet. De speelfiguren van Gandalf en de Balrog worden aan weerszijden van de brug geplaatst, en klimmen tijdens het spel verschillende treden op de brug.

Het spel wordt in drie rondes gespeeld, afgesloten door een finale. Iedere ronde krijgen de spelers negen kaarten. Aan weerszijden van de kaarten staan vier vakken, die al dan niet gevuld zijn met een symbool. Het aantal symbolen links bepaalt de aanvalskracht van deze kaart, de symbolen links de verdedigingswaarde. Om beurten leggen de spelers een kaart naast de laatst gespeelde kaart van de tegenstander, waarna de symbolen worden vergeleken. Als op een kaart een symbool staat, en het daarnaast liggende vak op de andere kaart geen symbool, dan gaat de speler zonder symbool een stap achteruit op het energiespoor op het bord. Sommige kaarten hebben nog een speciale functie, die in werking treedt nadat de symbolen vergeleken zijn

Een ronde eindigt nadat elke speler zes kaarten heeft uitgespeeld. De andere drie worden apart gelegd voor de finale, die negen kaarten duurt. Na iedere ronde, ook de finale, stijgt de speler die het gunstigst staat op het energiespoor een tot drie treden op de brug. De speler die als eerste de top van de brug bereikt, of die aan het einde van het spel het hoogste staat, wint het spel.

… en de waardering

Zoals wel meer spellen met dit thema is Het Duel redelijk abstract, waarbij gemakkelijk een ander thema gekozen had kunnen worden. Toch geeft het spelen van de kaarten echt het gevoel van een duel, en de mooie illustraties geven het spel een passende sfeer. De kaarten verschillen nogal in waardes, waardoor je de kansen in het duel op en neer voelt gaan. Net als in De Strijd lijkt de ‘slechte’ speler iets in het voordeel, maar dat is niet zodanig dat de andere speler er met slim spel niet tegenop kan. Het is allemaal wat eenvoudiger en minder subtiel dan De Strijd, maar toch veel leuker dan De Zoektocht. Wat mij betreft een aanrader voor liefhebbers van tweepersoonsspellen op basis van In de Ban van de Ring.

Ik vind het duel niet alleen een erg mooi spelletje, maar ook een leuk spelletje. De manier waarop gevochten wordt met de kaarten, geeft echt het gevoel dat je een gevecht aan het voeren bent. Je komt echt in een ritme van incasseren en terug meppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *