Kingdom Builder: Empire Edition

Geplaatst door

Met een kast vol spellen die veel te weinig op tafel komen ben ik er steeds beter in geworden om alleen nog spellen te kopen die ik gespeeld heb en leuk genoeg vind om te hebben. Ik ben daarom nooit in de verleiding gekomen een volledig onbekend spel op Kickstarter te steunen, om dat na een jaar later op de deurmat aan te treffen. Maar behalve nieuwe spellen kom je op dat platform ook steeds meer verzamelaarsedities van bekende spellen tegen, meestal voorzien van allerlei uitbreidingen en extra’s en een overdreven dure vormgeving. Om met de Prediker te spreken: ijdelheidsprojecten.

Omdat ik dus nooit met Kickstarter bezig was, ontgingen die ijdelheden me ook altijd, totdat ik per ongeluk op de Empire Edition van Kingdom Builder stuitte. Een spel dat ik graag en vaak speel en waarvan ik zelfs al een uitbreiding in huis had, Nomads. Meer uitbreidingen trokken me sowieso al, en na het zien van een reclamefilmpje ging ik voor de bijl.

Queen is niet de meest mededeelzame uitgever op Kickstarter, maar na lang wachten en een bijna volledige radiostilte van de uitgever werd het op een avond in april zomaar ineens bezorgd. In dit blogje deel ik graag een visuele indruk van het spel in vergelijking met de oorspronkelijke versie.

De inhoud van de doos is redelijk vergelijkbaar met bijvoorbeeld Gloomhaven of de Wingspan Nesting Box en vooral breder en dieper dan de vierkante dozen van Kingdom Builder zelf.

De inhoud zit in twee lagen: onderin de borddelen en de bijbehorende tegels, bovenin de fiches, kaarten en speelfiguren. Die laatste zitten in een aparte doos, de Upgrade Kit. Die kon je ook los aanschaffen als je alleen je bestaande versie van Kingdom Builder wilde aanvullen met de nieuwe onderdelen.

De meeste onderdelen van de Empire Edition zijn groter en luxer dan die van de eerste editie. Dat valt direct al op bij de borden. Ik heb nu een paar potjes gespeeld, en de borden van origineel voelen ineens als een compacte versie van het echte werk. Ook de originele kleuren ogen wat fletser.

De meest opvallende aanpassing is toch die wel van de huisjes van de spelers. Simpele houten blokjes zoals we die kennen uit veel spellen, versus gedetailleerde plastic miniaturen. Ook de scoreschijfjes hebben een ware transformatie ondergaan. En ik kan eindelijk met mijn vertrouwde kleur groen spelen!

Ook de tegels en de bijbehorende bonusfiches hebben een facelift gehad. De eerste zijn alleen groter, de tweede zijn nu glanzende geplastificeerde versies van de oorspronkelijke dunnen kartonnen tegeltjes.

De reuzengroei valt het meest op bij de terreinkaarten, die ruim twee keer zo groot zijn geworden. Een groot verschil met de scorekaarten, die nauwelijks te onderscheiden zijn van de eerdere versies.

De Empire Edition claimt een volledige versie te zijn en dus zit ook al het materiaal van de vier uitbreidingen en de verschillende promo’s (Queenies genaamd) in de doos. Ik heb alleen de eerste uitbreiding en kan dus alleen daar het materiaal vergelijken. Die heeft als extra rotsen; eerst vormgegeven als grijze schijfjes, nu al iets dat voor een steen door zou kunnen gaan. Het extra materiaal van de Queenies suggereert wel weer veel extra speelmogelijkheden.

Voor Calvinistische Nederlanders is al die overdaad natuurlijk nergens voor nodig. Ter verdediging kun je nog zeggen dat de doos al het materiaal bevat dat je nodig hebt om te spelen. Dat argument gaat niet op voor de kasteelminiaturen en de spelersborden om je huisjes en bonusfiches op te bewaren. Die zitten er alleen maar in omdat het kan, maar dragen wel bij aan de spelbeleving.

Had ik dit nu nodig? Nee, met het basisspel en één uitbreiding heb ik al tientallen potjes gespeeld, zonder dat de verveling begon toe te slaan. Ben ik blij met mijn aanschaf? Meer dan ik verwacht had. Met het extra materiaal kan ik moeiteloos nog honderden keren Kingdom Builder spelen, en het fraaie materiaal draagt echt bij aan het speelplezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *