Middeleeuwen

Geplaatst door

TIP
2-5 spelers (vanaf 10 jaar)
30-45 minuten
Auteur: Marc André
Uitgever: White Goblin Games (2025)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Het komt regelmatig voor dat auteurs nieuwe ideeën krijgen bij hun eerder gepubliceerde spellen. Het vaakst levert dat (weer) een uitbreiding op, maar soms ook een al dan niet flink bewerkte versie. Dat laatste gebeurde met Majesty van Marc André, dat nu in de gedaante van Middeleeuwen verschijnt.

Het thema en centrale spelidee is vrijwel onveranderd. Om beurten nemen de spelers een tegel en plaatsen die in hun leengoed. Iedere tegel levert punten op en heeft daarnaast een speciaal effect. Dat kan nog meer punten betekenen, een permanente bonus of een actie waarmee je de anderen dwars zit. Zo kun je met de kazernes tegels beschadigen van andere spelers die niet genoeg in hun verdediging hebben geïnvesteerd. Die tegel zijn ze dan tijdelijk kwijt, maar kunnen met het nemen van een dorp weer hersteld worden.

Het kiezen van de tegels is wel heel anders dan in Majesty. Daar koos je kaarten uit een rij die telkens werd aangevuld en kon je poppetjes uitgeven om kaarten verder in de rij te pakken. Nu speel in je rondes, waarbij er in elke ronde een tegel meer dan het aantal spelers beschikbaar is. Bovendien zie je welke tegels er de komende rondes beschikbaar zijn. Het kiezen is overgenomen uit Kingdomino: de tegels worden op volgorde van hun kwaliteit neergelegd. Goede tegels liggen achteraan, waardoor je de volgende ronde later een tegel mag kiezen.

Na iedere vierde ronde wordt er een speciale kaart geactiveerd. Die leveren extra punten op, of kosten juist punten of tegels. Omdat de kaarten al aan het begin bekend zijn, kun je daar je strategie op aanpassen. Na de zestiende ronde en de vierde kaart lever je nog tien punten in voor ieder type gebouw dat je niet hebt en wint de speler met de meeste punten.

…en de waardering

Majesty vond ik een onderhoudend spel, maar ik raakte er toch vrij snel op uitgekeken. Je kon soms echt pech of geluk hebben welke kaarten er op welk moment beschikbaar kwamen, zeker omdat sommige kaarten toch echt beter waren dan andere.

Middeleeuwen is wat dat betreft een grote verbetering. Iedereen kan zien welke tegels wanneer beschikbaar komen, en voor het nemen van betere tegels betaal je met minder opties in de volgende beurt. Met de betere balans en de telkens weer verschillende bonuskaarten heb je ook aardig wat mogelijkheden om je strategie te kiezen.

Waar Middeleeuwen ook boven de middelmaat uitspringt is de vormgeving. De wat saaie titel siert een fraaie doos met glas-in-loodillustraties en het spelmateriaal is zeldzaam plezierig. Iedere tegel heeft een eigen illustratie en alles past als een legpuzzel heel bevredigend in elkaar. De combinatie van speelplezier, vormgeving en speelduur maakt Middeleeuwen tot een heerlijk spel. En hoewel het met meer spelers het beste is, speelt Middeleeuwen ook met twee prima weg. Dit blijft regelmatig op tafel verschijnen.

2 reacties

  1. @ Peter Heijn, klinkt alsof Marc André/de vormgevers goed naar Cathala’s Moon River gekeken hebben. Met die puzzelstukken en het Kingdomino keuze-mechanisme. Speelt dus wel anders dan de spellen van Cathala, maar vraag me af of dit echt een aanvulling op de collectie is, terwijl ik dus Moon River al in huis heb.

    1. Behalve het systeem van tegels kiezen heeft het niet zo veel met Kingdomino/Moonriver te maken. Daar gaat het vooral om het creëren van je eigen speelbord, bij Middeleeuwen pak je gewoon de tegel en leg je die in de juiste kolom neer. Dat ze mooi in elkaar passen is esthetisch bevredigend, maar heeft verder geen funtie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *