New Amigos

Geplaatst door

1-4 spelers
45 minuten
Uitgever: University Games (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

New Amigos! is een spel in de traditie van triviant. In dit spel staan alleen geen weetjes in verschillende categorieën, maar het vertalen van woorden en zinnen centraal. In New Amigo’s moet er vertaald worden van het Nederlands in het Spaans en visa versa.

Het bord bestaat uit drie ringen, die staan voor verschillende moeilijkheidsgraden. Afhankelijk van je niveau kies je voor het beginners, gevorderde of expert niveau. De speler die als eerste drie verschillende rondes heeft doorlopen, wint het spel. In de eerste ronde moet er vertaald worden van de vreemde taal (Spaans) naar de eigen taal (Nederlands), daarna wordt dit omgedraaid (dus van het Nederlands naar het Spaans). In de laatste ronde moet je dan nog een keer alle kaarten die je “gewonnen” hebt vertalen van de eigen in de vreemde taal.

Er zijn verschillende soorten vertaalopdrachten, van bijvoorbeeld woordenschat, tijdsuitdrukkingen, getallen en werkwoorden tot hele zinnen en gesprekken. Daarnaast zijn er nog kaarten met quizkaarten (over Spanje en Nederland) en rollenspelletjes (doe alsof je de weg vraagt naar de markt).

Er worden van dit spel ook versies in andere talen uitgebracht, namelijk Italiaans-Nederlands, Frans-Nederlands en Engels-Nederlands.

… en de waardering

New Amigos! is een leuke manier om voor een vakantie nog even je talenkennis op te poetsen. Op speelse manier worden standaard woordjes en zinnen overhoord. Het lijkt me ook heel geschikt voor taalcursussen. Als spel is het minder leuk. Ondanks de drie verschillende niveaus is het een spel waar degene die de taal het beste spreekt (en dat weet je meestal wel), het spel gaat winnen. En als je de taal totaal niet beheerst (mijn kennis van het Spaans beperkt zich tot het liedje Spaanse les van Bassie en Adriaan), dan is er geen bal aan. Tenzij je het geduld hebt om alle kaartjes uit je hoofd te leren, maar dat is natuurlijk eigenlijk niet de bedoeling van een spel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *