Ramba Samba

Geplaatst door

2-4 spelers
15 minuten
Auteur: Rita Franz
Uitgever: Zoch (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Het is Carnaval in Rio! Wat Spiel in Essen is voor de doorsnee spellengek, dat is het carnaval in Rio de Janeiro voor Ramba de rups. Het hele jaar is ze druk bezig om haar garderobe in oranje, geel en blauw voor te bereiden op dit festijn, maar helaas is haar kast te klein. Alles ligt door elkaar en de spelers moeten haar helpen de juiste kledingstukken te vinden.

Alle kledingstukken (voorgesteld door grote houten blokken in grillige vormen) worden in een zak (de kast) gegooid, samen met wat oude kledingstukken die wel erg van vorige week dinsdag zijn. Welke rups draagt nu nog groen?!

Op een bord staat afgebeeld in welke volgorde Ramba de kledingstukken nodig heeft: eerst het staartstuk en als allerlaatste de kop. De spelers tellen af en beginnen tegelijk in de zak te grabbelen op zoek naar het passende kledingstuk. Denk je de goede gevonden te hebben, dan haal je deze uit de zak. Is het de goede, dan verdien je een kleerhanger en gaat iedereen op zoek naar de volgende. Is het niet de goede, dan moet je even wachten. Je mag pas weer zoeken als nog maar een speler een hand in de zak heeft.

Het spel eindigt als alle 21 kledingstukken gevonden zijn. De speler die de meeste kleerhangers verdiend heeft, wint het spel.

… en de waardering

Ramba Samba is het derde grabbelspel van Zoch binnen een jaar. Blijkbaar stellen ze het genre daar erg op prijs. Na Doktor Schlüsselbart is Ramba Samba ook exclusief op kinderen gericht. De doelgroep is wel wat jonger dan in Doktor Schlüsselbart; vanaf vier jaar moet je dit kunnen spelen. Voor de allerjongsten is er nog een variant waarbij ze de houten kledingstukken puur op zicht moeten herkennen in plaats van op de tast.

Na het wat tegenvallende Doktor Schlüsselbart heb ik aan Ramba Samba wel weer plezier beleefd. Zo’n grabbelspel is zoveel anders wanneer je met z’n allen in dezelfde zak zit te graaien! Overigens is het nog best lastig om hier de juiste vorm te herkennen. Misschien dat kleinere vingers daar een voordeel hebben. Brute kracht is ook een voordeel: als twee spelers tegelijkertijd het goede stuk vinden beslist in de praktijk een potje touwtrekken wie er wint. Dat zal doorgaans de sterkste zijn. Het is voor ouders daarom misschien aan te raden mee te spelen als het leeftijdverschil tussen de spelende kinderen wat al te groot is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *