Spellentips tijdens corona: familiespellen

Geplaatst door

Je moet altijd voorzichtig zijn met aannames, maar ik denk dat ik er veilig van uit mag gaan dat alle lezers van dit stukje Catan (voorheen Kolonisten) wel kennen, en de meesten Carcassonne en/of Ticket to Ride ook wel. Ze worden vaak wel gezien als de Grote Drie van de moderne bordspellen. Maar hoe leuk je ze ook vindt en hoeveel uitbreidingen en varianten er wel niet zijn, na een tijdje wil je iets anders. Liefst niet te complex en met verschillende aantallen te spelen. Vandaag gaan de tips daarover.

Een zeer recent en bijzonder succesvol familiespel (inclusief spin-offs) is Azul. Het is zelfs zo populair dat het vorig jaar Puerto Rico van de eerste plaats stootte in de lijst van populairste spellen van de Lage Landen. Ter vergelijking: dat is alsof bad guy van Billie Eilish ineens Bohemian Rhapsody op z’n nummer zet. De charme is wel goed te begrijpen. Om beurten nemen de spelers kleurrijke en stevige tegeltjes om daar een mooi mozaïek mee te maken. Natuurlijk pakken die nare medespelers net op het verkeerde moment de tegels die jij graag wilt, maar gelukkig laten ze altijd wel een andere mooie prooi liggen. Azul combineert eenvoudige regels met een veelheid aan mogelijkheden. Zo zien we dat graag.

Een ander spel waar het een kwestie is van op tijd de juiste tegels pakken, is Splendor. Hier verzamel je verschillende edelstenen om kaarten te kopen. Die kaarten leveren korting op volgende aanschaffen en kunnen ook punten waard zijn, waar het allemaal om gaat. Wanneer je welke kaarten neemt is van groot tactisch belang. Ook nu moet je je medespelers goed in de gaten houden: azen ze niet op dezelfde bonussen als jij?

Voor een bordspel met sfeer heb je aan Istanbul een goede. Hier reis je kriskras door deze metropool om je kar vol te laden met handelswaren en deze elders in de stad weer met een mooie winst te verkopen. De anderen proberen natuurlijk hetzelfde. Het is dus een kwestie om ze net voor te zijn, of een andere strategie te kiezen. Door de variabele opbouw van het bord is geen potje hetzelfde.

Die variabele opbouw is ook de kern van mijn laatste twee tips. In Kingdom Builder gaat het om gebiedscontrole. Geen zorgen, dit is geen urenlang dobbelmonster zoals Risk. In plaats daarvan zet je iedere beurt drie huisjes op het bord. Klinkt simpel, maar iedere keer dat je dat doet heeft dat gevolgen voor je verdere mogelijkheden in het spel. Opletten dus, vooral omdat bij ieder potje de manieren om punten te scoren weer anders zijn. De ene keer moet je vooral bij water in de buurt zijn, dan andere keer wil je een zo groot mogelijk gebied hebben. Een leuke tactische puzzel, die ook met twee erg goed speelt.

El Dorado is een racespel, waarbij de variatie in het parcours zit. Soms moet je je een weg banen door enorme oerwouden, dan weer is er de ene na de andere rivier om over te steken. Dat doe je met het spelen van kaarten, waarvan je er in het begin een paar eenvoudige krijgt. Die kun je niet alleen gebruiken om vooruit te komen, maar ook voor het kopen van betere kaarten. Die afweging is vaak best lastig, vooral als je medespelers je voortdurend voor de voeten lopen. Dit is een van mijn persoonlijke favorieten van de afgelopen jaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *