Ticket to Ride Northern Lights

Geplaatst door

2-5 spelers (vanaf 8 jaar)
30-60 minuten
Auteur: Alan R. Moon
Uitgever: Days of Wonder (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel…

Toen ik in 2022 naar Spiel ging verbaasde ik me er over dat er geen nieuwe Ticket to Ride uitbreiding of variant werd uitgebracht. Bij een nieuw jaar, hoort per slot van rekening eigenlijk ook een nieuwe Ticket to Ride. Wat ik toen niet wist, was dat er in 2022 wel degelijk een nieuwe Ticket to Ride versie was verschenen, namelijk Ticket to Ride Northern Lights. Deze versie was alleen niet wereldwijd uitgebracht, maar uitsluitend in de Scandinavische landen (Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland). Inmiddels heb ik een exemplaar op de kop kunnen tikken. Mijn Deens/Noors/Zweeds/Fins is niet goed genoeg om de regels te kunnen lezen, maar gelukkig stond er een vertaling op Boardgamegeek en dus kon ik het spel nog spelen ook.

Ticket to Ride Northern Lights is de tweede versie van Ticket to Ride die zich afspeelt in Scandinavië. In 2007 verscheen namelijk al Ticket to Ride Nordic Countries. Deze versie verscheen overigens ook al in eerste instantie uitsluitend in Scandinavië en werd pas later internationaal uitgebracht (het zou me niets verbazen als dat met Northern Lights ook gaat gebeuren). Het grote verschil tussen deze twee Scandinavische Ticket to Rides is dat Nordic Countries bedoeld is voor twee of drie spelers, terwijl je Northern Lights ook nog met vier of vijf  spelers kan doen. Er staan dan ook veel meer routes op het Northern Lights bord dan op het Nordic Countries bord.

Maar dat is niet het enige verschil. Wat gebleven is, is dat je veel tunnels en veerbootverbindingen tegenkomt waarbij je verplicht één of meer jokers moet gebruiken. Wat veranderd is, is dat je bij Nordic Countries de jokers alleen op deze routes mocht gebruiken, maar bij Northern Lights mag je ze overal gebruiken. Verder mag je op veerbootverbindingen de verplichte jokers vervangen door twee kaarten van dezelfde kleur. Ook nieuw is dat als je een veerbootroute aan de westkant van Noorwegen claimt, je als dank één, twee of drie treinkaarten van de stapel mag trekken.

De grootste twist die deze variant heeft, is echter dat er wisselende bonuskaarten gebruikt worden die je aan het eind van het spel bonusjes opleveren. Er zijn elf verschillende kaarten en je gebruikt er elk potje vier van. Zo kun je bijvoorbeeld extra punten scoren voor de langste route, voor wie de meeste treintjes over heeft, wie de meeste routes van één treintje lang gemaakt heeft of wie de meeste routes in de poolcirkel heet gebouwd.

…en de waardering

Ook deze versie is weer heerlijk oud en vertrouwd Ticket to Ride plezier. De basis is hetzelfde als in alle andere spellen (kaartjes trekken, routes claimen, nieuwe tickets pakken), maar dan met een nieuwe landkaart en een paar nieuwe twists. Ervaren Ticket to Ride spelers zullen die moeiteloos oppakken. Ik vind vooral de wisselende einde spel bonusdoelen erg leuk gevonden. Dat geeft wat extra variatie.

Als ik dan toch een klein kritisch nootje mag kraken, dan is dat dat de geluksfactor in dit spel iets hoger is dan in andere Ticket to Rides doordat je voor alle veerbootverbindingen jokers nodig hebt. Gelukkig kun je ze wel vervangen door twee kaarten van één kleur waardoor je niet in de situatie komt te zitten dat je eindeloos kaarten trekt en die rottige jokers maar niet komen (bij Nordic Countries kun je daar wel last van hebben). Maar dan nog, als je die jokers wel trekt dan kun je sneller bouwen en dat is een groot voordeel. Of je kunt natuurlijk proberen de veerbootverbindingen te mijden om de pijn te verzachten, maar dan moet je weer ombouwen en ook dat doe je liever niet. In de meeste gevallen zal het echter wel los lopen en zal het aantal jokers dat iedereen blind trekt wel uitmiddelen.

Kortom: ook dit is weer een erg geslaagde variant die liefhebbers van Ticket to Ride met plezier op tafel zullen zetten.

6 reacties

  1. Hi Dagmar, wij hebben het spel afgelopen week in Trondheim gekocht, maar missen een Nederlandse of Engelse handleiding
    Kun jij ons hieraan helpen?

    Groet, Ellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *