Wikinger

Geplaatst door

2-4 spelers
45 minuten
Auteur: Michael Kiesling
Uitgever: Hans im Glück (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 4.5]

Het spel …

Wie bij de titel van dit spel al warm loopt voor plundertochten door heel Europa moet ik teleurstellen. Ben je daar naar op zoek, dan kun je beter Fire & Axe gaan spelen (waarvan de Duitse titel overigens ook Wikinger luidt). Dit Wikinger is een braaf Duits spel uit de nette keuken van Hans im Glück, dus hier geen moordpartijen, plunderingen en lamenterend vrouwvolk.

Wikinger wordt in zes ronden gespeeld. In een ronde worden er telkens twaalf fiches verdeeld, waarvan er drie soorten zijn: het begin, een middenstuk of het eind van een eiland. Bij ieder fiche staat ook een viking, gesorteerd naar kleur. Koop je een fiche, dan krijg je de viking er bij. De fiches hebben aan het begin van een ronde een prijs van nul tot elf goudstukken, die staat afgebeeld op een draaischijf. Zijn alle vikingen van de goedkoopste kleur op, dan wordt de schijf verder gedraaid tot de nul weer bij een fiche met viking komt. Zo worden alle overgebleven fiches telkens goedkoper.

Koop je een fiche, dan leg je deze aan in een van de rijen van je eigen ‘bord’ (winkelhaak is een beter woord), maar natuurlijk wel passend. Een onvoltooid eiland mag niet abrupt in het water eindigen. Bij iedere rij hoort een soort vikingen. Komt de viking die je net kocht overeen met de rij waar je het fiche aan legt, dan mag je de viking op dit fiche plaatsen. Anders kunnen ze later tijdens een puntentelling in het spel gebracht worden.

Na iedere ronde volgt er een telling. Bij de tellingen krijg je geld en punten voor alle vikingen op je bord. Bij de eindtelling worden er nog extra punten uitgekeerd voor diverse andere zaken. De speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Wikinger is het prototype van een eurospel: een mager thema, indirecte interactie en nog een soort van veiling ook. Je zou zeggen dat er al genoeg van dit soort spellen zijn, maar toch heeft Wikinger me aangenaam verrast. Het is simpel, kort, speelt lekker weg, maar biedt toch aardig wat interessante keuzes. Dat komt vooral door de voortdurende prijsaanpassingen en de schaarste aan de verschillende vikingen en eilandfiches. Soms moet je echt diep in de buidel tasten om dat ene essentiële fiche of die belangrijke viking te bemachtigen. Een andere keer betaal je misschien wat meer om te voorkomen dat een medespeler vervolgens gratis een leuke viking op kan pikken. Maar het liefst wil je natuurlijk je geld sparen. Wat te doen?

Het spelbevat ook een variant, die ik nog niet geprobeerd heb. Tot nu toe beleef ik genoeg plezier aan de basisversie. Wikinger is ook nog eens uitstekend met twee te spelen, dus dit spel zal nog wel regelmatig op tafel verschijnen. Warm aanbevolen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *