In de Ban van de Ring: Battlefields

Geplaatst door

UITBREIDING
2-5 spelers
90-120 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Fantasy Flight Games (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel …

In de twee jaren na het verschijnen van In de Ban van de Ring verschenen er twee uitbreidingen: Vrienden en Vijanden en Sauron. Het had er alle schijn van dat deze uitbreidingen al in de planning zaten voordat het bordspel was verschenen. In het geval van Vrienden en Vijanden was dat wel heel duidelijk, want de nummers op het hoofdavonturenspoor van de twee nieuwe scenario’s vulden de ‘gaten’ in het basisspel precies aan.

Vijf jaar bleef het stil, op af en toe een gerucht over een derde uitbreiding na. Maar vorig jaar werd duidelijk dat die uitbreiding er toch zou komen. Deze keer niet meer bij uitgevers Kosmos en 999 Games, voor wie het spel al stilletjes aan uit de catalogus aan het verdwijnen was.

In Battlefields bestaat de toevoeging uit zes zogenaamde ‘slagvelden’, voor ieder scenario een. Op deze slagvelden zwerven diverse handlangers van Sauron rond, uit op dood, verderf en de Ring. Saurons trawanten worden geactiveerd door fiches die op het scenariobord komen te liggen bij ieder vakje van het hoofdavonturenspoor en het gebeurtenisspoor. Telkens als de pion van een van deze sporen op een nieuw vakje komt, pakt de actieve speler het bijbehorende fiche.

Alle fiches worden achter elkaar uitgevoerd aan het einde van je beurt. Deze fiches brengen de duistere vazallen op het slagveld, of verplaatsen ze. Op de slagvelden betekenen de meeste vakken ellende voor de hobbits: dobbelen, corruptie, kaarten inleveren en zo meer. Gelukkig kunnen ze de hulp inroepen van hun reisgezellen Gandalf, Aragorn, Boromir, Legolas en Gimli. Deze blokkeren het pad van de slechterikken of kunnen ze zelfs uitschakelen.

De manier om te winnen blijft gelijk (gooi die vervloekte Ring in de Doemberg), maar er komt wel een manier bij om te verliezen. Op het slagveld van Mordor staat op het centrale eindvak een groot rood oog. Als een van de Duistere dienaren dit vak bereikt, is de Ring gevonden en het spel verloren.

… en de waardering

Bij het spelen van Battlefields kreeg ik de indruk te maken te hebben met een variant op Vrienden en Vijanden. Sterker nog, de vrienden en vijanden in kwestie zijn een stuk tastbaarder dan in de eerste uitbreiding. Ieder scenario leveren de hobbits weer strijd met diverse vijanden en krijgen daarbij steun van de bekende vrienden. In V&V zijn de vijanden gereduceerd tot een stapel kaarten en zijn de vrienden alleen indirect aanwezig, ook in de vorm van extra kaarten. Het lijkt alsof Knizia bij het ontwikkelen van het Vrienden en Vijanden hinkte op twee gedachten en dat de tweede gedachte alsnog werkelijkheid wordt in Battlefields.

Battlefields is een leuke uitbreiding, die ik aan kan raden aan alle liefhebbers van het spel. Toch vind ik hem wat minder dan de eerdere twee. Dit komt denk ik vooral doordat de extra spelelementen er hier soms een beetje bijhangen, terwijl de andere twee uitbreidingen schijnbaar volledig onderdeel leken uit te maken van het spel. Bij Battlefields kan het wel eens gebeuren dat je stomweg vergeet een fiche te pakken. Desalniettemin vormt Battlefields een pittige uitdaging met een geheel eigen karakter. Net als bij de andere twee uitbreidingen moet ik nog op mijn eerste overwinning wachten, maar dat houdt de spanning er in. Met In de Ban van de Ring kan er gewoon weinig misgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *