Zooloretto XXL

Geplaatst door

2-5 spelers
45 minuten
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: Abacus Spiele (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Een jaar na het winnen van de prestigieuze Spiel des Jahres prijs bracht Abacus de eerste grote uitbreiding op Zooloretto uit. Er waren al een flink aantal kleine uitbreidinkjes uitgebracht (kijk maar eens op BGG voor een overzicht), maar deze zijn allemaal via acties verspreid en nooit te koop geweest in de winkel. De uitbreiding krijgt de veelbelovende naam Zooloretto XXL mee en bevat niet alleen extra materiaal voor Zooloretto maar ook voor zusterspel Aquaretto.

Voor Zooloretto krijg je van iedere diersoort extra dieren, waaronder een vruchtbaar mannetje en vrouwtje en bijbehorende baby. Verder krijg je fiches met namen van andere dierentuinen. Er verandert weinig aan het basisspel, er komt alleen een extra scoringsmogelijkheid bij doordat je beesten kunt schenken aan één van de nieuwe dierentuinen. Zodra je een verblijf exact gevuld hebt, mag je deze dieren “schenken” aan één van deze dierentuinen en krijg je hiervoor punten terug. Je krijgt in de meeste gevallen minder punten dan het volle verblijf aan het eind van het spel zou opleveren, maar je hebt wel een leeg verblijf dat je nogmaals kan vullen.

Ook bij Aquaretto verandert er niets aan het basisspel en komt er alleen een extra mogelijkheid bij om punten te scoren of verliezen. In de grabbelzak wordt namelijk een nieuwe tegelsoort gestopt, de zogenaamde voorraadtegels. Hierop staat het voedsel van de dieren en voor ieder verblijf moet je zo’n tegel zien te veroveren. Als dit je lukt krijg je 2 punten extra als beloning. Als het niet lukt krijg je voor ieder verblijf dat geen voorraadje voedsel heeft één strafpunt. Verder zit er nog één extra uitbreidingsbord in de doos, de speler die dit bord koopt krijgt lekker veel extra ruimte (maar mag geen extra diersoort houden).

In de uitbreiding zitten verder nog twee speciale vrachtwagens die gebruikt kunnen worden om het spel met twee spelers te spelen. Als je Aquaretto of Zooloretto met twee spelers wilt doen moet je zonder deze uitbreiding op één vrachtwagen twee dichte fiches leggen (zodat er nog maar één plaats vrij is) en op een andere vrachtwagen één dicht fiche (zodat er nog maar twee plaatsen beschikbaar zijn). In de uitbreiding zitten een vrachtwagen met één laadruimte en een vrachtwagen met twee laadruimtes. Dit is dus een puur cosmetische toevoeging.

… en de waardering

Als je een uitbreiding de toevoeging XXL meegeeft dan wekt dit de verwachting dat het spel er groots en meeslepend door wordt verandert. Zooloretto maakt deze verwachting niet waar. De toevoegingen zijn op zich leuk, maar hebben tegelijkertijd niet zo veel om het lijf dat het invloed heeft op de spelbeleving. Het spel duurt er wat langer door, maar dat is het dan ook wel zo’n beetje. Als Abacus nou alle eerder uitgebrachte mini-uibreidingen ook in de doos had gestopt dan was het met recht een XXL-uitbreiding geweest. Ik geef het spel drie pionnen omdat ik de uitbreiding op zich met plezier gespeeld heb, ik vind alleen wel dat de prijs die je betaalt voor deze kleine toevoeging wel erg hoog is.

Deze uitbreiding sluit overigens niet naadloos aan de versie van 999 Games (Burgers Zoo) doordat in Burgers Zoo andere dieren worden gebruikt. Je kunt sommige elementen uit de uitbreiding dus wel gebruiken, maar niet alle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *