All Games on Deck 2024

Geplaatst door
Kyra

Kyra is de eigenaresse van spellenwinkel De Koperen Pion in Den Haag. En Kyra had een droom. Behalve van spellen, houdt ze ook erg van cruisen en dus leek het haar het einde om een bordspellencruise te organiseren. Ze gooide eens een balletje op bij Robert Pieter, de eigenaar van reisbureau Captain Cruise en die vond het wel een interessant idee. En zo gingen ze samen aan de slag om de eerste Beneluxiaanse bordspellencruise te organiseren. Robert Pieter zorgde voor het schip, Kyra voor de spellen en honderd spellengekken besloten mee te gaan. Ik was één van die spellengekken en in dit blog zal ik je vertellen wat je gemist hebt als je er niet bij bent geweest.

Inschepen

De cruise begon voor mij in Rotterdam. Samen met mijn spellenminnende vriendin B melde ik me rond 11 uur bij de cruisterminal om ons in te laten schepen. Dat proces ging verrassend snel en binnen een half uur (inclusief sanitaire stop) zaten we op de vijftiende verdieping in het buffetrestaurant van het uitzicht op de Maas en Erasmusbrug te genieten. Net na de lunch waren de hutten al klaar en konden we onze koffers uitpakken.

Robert Pieter heet ons welkom

Op de eerste dag was in de middag een welkomstbijeenkomst georganiseerd. We werden daar hartelijk welkom geheten door Kyra en Robert Pieter en kregen uitgelegd hoe alles zou gaan werken. Aansluitend moesten we de zogenaamde Muster Drill (een verplichte ontruimingsoefening) doen en daarna kon het echte cruisen beginnen.

Dinertafel

En dat cruisen begon met het eerste diner aan boord. We aten iedere avond in hetzelfde restaurant. Dat was een keus, want zoals voor bijna alles op een cruiseschip, gold dat er wat te kiezen viel. We hadden bijvoorbeeld ook naar het buffetrestaurant kunnen gaan of tegen bijbetaling in een van de specialty restaurants kunnen gaan eten. Maar dat hebben mijn vriendin en ik nooit gedaan, wij kozen er voor om in het restaurant te gaan eten. We zaten als groep aan verschillende grote ronde tafels bij elkaar. Elke avond at je met dezelfde mensen en dus leerde je iedereen steeds beter kennen. Wij hadden een erg gezellige tafel en het was iedere avond weer leuk om te horen hoe we allemaal onze dag hadden doorgebracht. En het was erg gezellig om met andere spellengekken over onze hobby te praten.

MSC Euribia op de achtergrond

De cruiseboot vertrok de eerste nacht van Rotterdam naar Zeebrugge. Daar stapten nog een groepje spellengekken aan boord. Na Zeebrugge voeren we naar Le Havre, daarna naar Southampton en als laatste deden we Hamburg aan. In al deze plaatsen kon je van boord, maar je kon ook aan boord blijven om daar spellen te spelen of naar één van de andere activiteiten te gaan die werden georganiseerd.

Kleine misser in het theater (op een dobbelsteen staan de 2 en 5 tegenover elkaar, niet naast elkaar)

Op de cruiseboot was van genoeg te doen. Er waren meerdere zwembaden aan boord, er was een groot theater waar iedere avond meerdere shows werden opgevoerd en er zijn verschillende bars en restaurants waar je terecht kan voor een hapje, drankje en vermaak. Ook werden er dansworkshops, sportklasjes, sudoku-challenges, loterijen, grote themafeesten (white party, jaren 70 party, etc.) en nog veel meer georganiseerd. Ik ben een keer een avond naar het theater geweest en twee keer naar een bar waar live muziek was en heb alle drie keer een leuke avond gehad. Ik ben niet zo’n feestbeest (ik doe liever een spelletje) en kan dus niet uit eigen ervaring over de andere activiteiten vertellen. Mijn vriendin is twee keer met plezier naar een sportklasje geweest en ik heb meerdere mensen uit onze groep met veel enthousiasme en plezier horen vertellen over de feesten waar ze al dan niet verkleed naar toe zijn geweest.

Spellenbieb

Bovenop dit aanbod, konden wij als spellenliefhebbers elke dag tussen 9 en 15:30 en tussen 23 en 1 (inderdaad ’s nachts) terecht in een van de restaurants. In deze ruimte stonden de karren met spellen (Kyra had ongeveer 300 spellen te leen gekregen van verschillende uitgevers). Per persoon kon je één spel lenen om te spelen. Je mocht dit spel ook meenemen naar een andere plek op de boot.

Spellenzaal

Tijdens de openingstijden van deze ruimtes zaten er altijd verschillende groepjes mensen spellen te doen. Aan het begin van de week speelden mensen nog vooral met bekenden, maar in de loop van de week mengden de groepjes steeds meer met elkaar. Verder ontstond al gauw de gewoonte dat na het avondeten (maar voor de nachtopening) er in een bepaald deel van het buffetrestaurant spellen werden gedaan. Kortom, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat kon je zonder moeite andere mensen vinden om gezellig een spelletje mee te doen.

Arnak

Voor mij was de mogelijkheid om lekker veel spellen te doen de belangrijkste reden om met de cruise mee te gaan. Ik heb 20 verschillende spellen gedaan en in totaal 31 potjes gespeeld. Caldera Park en de Betoverde Torens deed ik beide voor het eerst, verder waren het allemaal spellen die ik al kende (ook omdat ik zelf een flinke stapel spellen had meegenomen waarvan ik wist dat ze bij mijn vriendin in de smaak zouden vallen). De meeste potjes waren dan ook tweepersoonsspelletjes met mijn vriendin, maar zeker later in de week heb ik ook met andere deelnemers van de cruise gespeeld. En dat was echt super leuk. Achteraf had ik eerder moeten gaan mengen want dan had ik nog veel meer mensen van de groep leren kennen.

Le Havre

Naast het vrij spelen van spellen waren er nog andere activiteiten voor de groep. Je kon bijvoorbeeld meedoen aan wedstrijden voor de spellen Earth, Libertalia en de Betoverde Torens. Verder had Kyra iedere dag een speurtocht in de aanbieding waarbij je van een stuk of 10 foto’s de locatie moest achterhalen. Iedere dag ging een flinke groep mensen daardoor op zoek naar zaken als stoelen, lampen of kunstwerken die ergens op het schip te vinden waren. Ook was er een speciaal door Daan Kreek voor ons gemaakte pubquiz met nautisch thema. En ten slotte is er een gezamenlijke duik in het zwembad geweest waarbij de deelnemers werden voorzien van de bekende oranje Unox-muts.

Prijzen!

Al deze verschillende activiteiten werden vervolgens met elkaar verbonden door het muntjes systeem dat Kyra in het leven had geroepen. Iedere keer dat je een spel speelde kreeg je een aantal muntjes. En ook bij de andere activiteiten waren muntjes te krijgen/winnen. Aan het eind van de week kregen de mensen die de meest muntjes hadden verzameld mooie prijzen. Verder waren er ook prijzen voor de winnaars van de wedstrijden en werden er prijzen verloot onder de mensen die een speurtocht foutloos hadden volbracht. 

Regenachtig en winderig Stonehenge

Ik ben in twee plaatsen van boord gegaan. In Le Havre ben ik samen met mijn vriendin naar het museum voor moderne kunst geweest en hebben we daarna een bijzondere kerk (Église Saint-Joseph) bezocht die gemaakt was van beton, grindtegels en heel mooi gekleurd glas. In Southampton ben ik op een excursie naar Stonehenge geweest en het was echt super gaaf om die bijzondere plek een keer te bezoeken. In Zeebrugge en Hamburg ben ik aan boord gebleven om spellen te doen. In Zeebrugge omdat ik geen zin had om met het openbaar vervoer naar Brugge te reizen en in Hamburg omdat het zondag was en alle leuke dingen dicht waren (ik ben bovendien al vaak in Hamburg geweest en heb de hotspots dus allemaal al een keer gezien).

Hamburg

Van te voren vond ik het wel een beetje spannend om in februari op de Noordzee te gaan cruisen. Maar ik kan niet anders dan zeggen dat de Noordzee zich voorbeeldig heeft gedragen. Alleen op de dag van vertrek was het weer stormachtig en de zee dus ruw. We bleven daarom extra lang aan de kade liggen en gingen pas varen toen de wind geluwd was en de meeste passagiers (waaronder ik) al lagen te slapen. De rest van de week was de zee echt super rustig en hebben we eigenlijk geen last van deining gehad. Iets meer deining had van mij zelfs wel gemogen, het is namelijk best lekker om op een licht schommelend schip in slaap gewiegd te worden.

Rotterdam

De week vloog voorbij en voor ik het wist waren we weer terug in Rotterdam en konden we van boord. Ook het ontschepen liep gesmeerd en in no time stonden we met onze koffers naast de boot. Ik vond het heel fijn om weer naar huis te gaan, maar ik vond het tegelijkertijd ook echt jammer dat deze bijzondere week er al weer op zat.

Groepsfoto in gala

Ik kijk terug op een heel geslaagde week. Zeker gelet op het feit dat dit de eerste Beneluxiaanse Bordspellencruise was, liep alles heel goed en heeft iedereen zich volgens mij uitstekend vermaakt. Kyra en Robert Pieter gaven dan ook al aan dat dat ze aan de slag gaan om volgend jaar weer een bordspellencruise te gaan organiseren (als je op de hoogte wilt blijven dan kan je het beste de Facebookpagina van All Games on Deck in de gaten houden). Het zou mij niets verbazen als een groot deel van de deelnemers van dit jaar daar volgend jaar weer bij gaat zijn (als ik kan, dan hoor ik daar in ieder geval ook bij).

4 reacties

  1. Hallo dagmar,
    Bedankt voor je blog nu krijg ik er al steeds meer zin om volgend jaar ook te gaan. Hopelijk word de datum snel bekend gemaakt en kan ik met mijn buurvrouw en andere vrienden deelnemen aan de cruise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *