Blasting Billy

Geplaatst door

2-5 spelers (vanaf 8 jaar)
15 minuten
Auteur: Leo Colovini en Gabriele Bubola
Uitgever: 999 Games (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Pittige bordspellen voor vier spelers die een uurtje of twee duren zijn natuurlijk erg leuk, maar ze hebben een groot nadeel: je krijgt ze maar moeilijk op tafel. En omdat ze vaak ook nog eens aardig wat kastruimte vreten, is het altijd maar de vraag of ze een aanschaf waard zijn. Hoe anders is dat bij snelle en eenvoudige kaartspelletjes in kleine doosjes. Daar is bijna altijd nog wel tijd en ruimte voor.

Blasting Billy is precies zo’n spel. De regels zijn doodeenvoudig en je moet echt je best doen om hier langer dan een kwartier aan kwijt te zijn. De spelers zijn de bendeleden van Blasting Billy, een gewelddadig en jaloers heerschap dat niet alleen een bedreiging is voor de rijkaards van het Wilde Westen, maar ook voor zijn ondergeschikten. Wie bij het verdelen van de buit de fout maakt zich meer toe te eigenen dan de grote baas wordt op wat extra lood getrakteerd.

De buit bestaat uit vijf verschillende kostbaarheden, weergegeven op kaarten met een duidelijk herkenbare achterkant. Elke speler krijgt drie kaarten en moet in zijn of haar beurt een kaart bij zichtzelf leggen, aan Billy te geven of afleggen. De kaarten worden netjes per kleur gesorteerd en die bij Billy blijven geheim. Van je eigen kaarten mag je alleen de eerste geheim houden, de rest is openbaar. Zo kunnen je medespelers inschatten hoe groot de buit is die je in die kleur claimt. In elke kleur is er ook een dynamietkaart, waarmee je een eerder gespeelde kaart uit het spel verwijdert.

Het spel eindigt als elke speler nog maar twee kaarten op handen heeft, waarna alle gespeelde kaarten opengedraaid worden. Eventuele dynamietkaarten worden nu uitgevoerd, waarna je per kleur bekijkt of je niet meer hebt verzameld dan Billy. Is dat het geval, dan lig je uit het spel. Van alle spelers die niet te gulzig waren wint de speler met de kostbaarste buit. Die mag ook op de volgende plundertocht van Billy mee…

…en de waardering

Blasting Billy is een vlot en simpel kaartspelletje dat je zo op tafel legt. Het spelidee lijkt erg op dat van Capital Lux, maar dat is meer iets voor kenners. Die kenners zullen daar ook meer plezier aan beleven, Blasting Billy is echt een familiespel. In dat genre is het niet zo onderhoudend als bijvoorbeeld Lama of Spicy, maar plezierig genoeg om af en toe op tafel te leggen. De eenvoud en de snelheid zijn daarbij grote pluspunten. Als ik moet kiezen tussen dit of bijvoorbeeld Uno, dan weet ik het wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *