Spiel 2022: de spellen op mijn radar     

Geplaatst door

Het voelt nog alsof we midden in de eindeloze zomer zitten, maar de herfst is echt in aantocht. En dus staat ook Spiel al weer voor de deur. Spiel valt dit jaar ook nog eens heel vroeg (het eerste weekend van oktober). Het begint dus de hoogste tijd te worden om het kaf van het koren te gaan scheiden in het enorme aanbod van nieuwe spellen op Spiel. Ik gebruik daarvoor het overzicht met Spiel-spellen van Boardgamegeek.

Er komen zo veel nieuwe spellen uit dat het onmogelijk is om me echt te verdiepen in ieder nieuw spel. Ik let bij de selectie van spellen op een aantal elementen die voor mij een goede eerste selectie geven. Ik speel vooral spellen met twee spelers, dus als een spel niet met zijn tweeën te spelen is, dan valt het behoorlijk snel af. Ik speel vooral familiespellen en spellen voor gevorderden en maar zelden expertspellen. Hele complexe spellen of spellen die heel lang duren vallen daardoor al snel bij mij af omdat de kans dat ik ze regelmatig zal spelen heel klein is. Verder is het verleden de beste voorspeller voor de toekomst en kijk ik dus met extra interesse naar uitgevers en auteurs van spellen die ik graag speel, zoals auteurs als Reiner Knizia, Phil Walker-Harding of Elizabeth Hargrave en uitgevers als Mebo, Hans im Glück en Days of Wonder. Verder speel ik graag roll & writes, tetris-spellen, workerplacement en deckbuilding spellen en hebben dat soort spellen dus een streepje voor. Coöperatieve spellen vind ik zelf heel leuk, maar omdat mijn voornaamste spelgenoot die haat, mag ik die van mezelf niet kopen. En ten slotte ben ik heel gevoelig voor thema en uitvoering van een spel. Ik houd van mooi uitgevoerde, lieflijke spellen met sprookjes- en dieren-thema’s en haak af bij bijvoorbeeld handelen rondom de Middellandse Zee, het Romeinse Rijk of superheroes.

En als ik op deze manier door de lijst ga, dan trekken de volgende spellen mijn aandacht:

Katten, dozen en slagenspel wat meer kan je willen. Cat in the Box is een slagenspel van een Japanse auteur. Het spel ziet er mooi uit en de catch in dit spel lijkt onder andere te zijn dat een kaart pas een kleur aanneemt op het moment dat je hem speelt. Dat klinkt uitermate mysterieus. Je kan het ook met twee spelers doen, maar bij slagenspellen is wel altijd de vraag of dat een volwaardige spelbeleving oplevert of alleen een slap aftreksel.  De eerste waarderingen bij BGG zijn bovendien wat wisselend, dus het zou leuk zijn om dit spel te proberen.

My Island is de opvolger van My City (dat ook al opgevolgd werd door My City Roll & Write). Ik heb de My City spellen met heel veel plezier gespeeld en ben dus ook heel benieuwd naar My Island. Dit is wederom een legacy-puzzel-spelletje van de bekwame hand van Knizia. Er is verder nog niet zo veel over dit spel bekend, anders dan dat het spel is met hexagons (zes hoekige tegels) in plaats van tetris-stukjes. De enige reden dat ik dit niet op Spiel zal gaan kopen is dat het me zou verbazen als er van dit spel niet ook een Nederlandse versie uitgebracht zal gaan worden en ik daar dan liever op wacht. Ik hoop dat het lukt om op Spiel vast een potje van dit spel te doen.

Een ander spel dat ik zeker niet op Spiel ga kopen maar er wel hoop te proberen is de nieuwe coöperatieve Carcassonne variant (Nebel über Carcassonne). In dit spel moet je samen zo veel mogelijk punten scoren door de tegels goed neer te leggen en ondertussen voorkomen dat er te veel geesten van het kerkhof ontsnappen. Ik houd van Carcassonne, dus dit wil ik graag proberen, maar door het coöperatieve aspect is de kans groot dat Niek er geen snars aan vindt, dus ik ben heel terughoudend met de aanschaf van dit soort spellen. En dat is in dit geval geen enkel probleem want er gaat ook een Nederlandse versie verschijnen, dus als ik toch denk (of beter gezegd: tegen beter weten in hoop) dat Niek het spel leuk gaat vinden, dan kan ik het heel makkelijk later alsnog aanschaffen.

Super Mega Lucky Box is de bijzonder hysterische naam van een kaartspel van Phil Walker-Harding. Dit spel is al een jaartje oud, maar ik ben het nog nooit in het wild tegengekomen (het lijkt vooral in Amerika verkrijgbaar te zijn geweest). Daar gaat dit jaar verandering in komen omdat Ravensburger het spel gaat uitgeven. Op Boardgamegeek ben ik al best wat enthousiaste reacties op dit spel tegenkomen en dus ben ik er benieuwd naar. Het is een spel waar je punten moet gaan scoren door genummerde kaarten in een raster weg te spelen. De omschrijving is  nogal generiek abstract. Dat levert soms hele leuke spellen op, maar soms valt het tegen. Gelet op het enthousiasme dat ik voor dit spel heb gezien en de reputatie van de maker, zou dit spel zo maar in de leuke categorie kunnen vallen.

Bij Horrible Guild verschijnt een nieuw spelletje van de bedenker (Hjalmar Hach) van één van mijn favoriete roll & write spellen (Railroad Ink). In dit spel, Evergreen, moet je een groeiend en bloeiend bos maken door de juiste kaarten te kiezen en daardoor op de juiste plekjes bomen zaden te planten en die tot bloei te brengen. het spelletje ziet er mooi uit. Dit zou zo maar weer een leuk handzaam puzzelspelletje kunnen zijn.

Fika is de Zweedse koffiedrink traditie, die om meer draait dan het bakkie pleur, maar vooral om het samen komen met anderen voor een momentje ontspanning. Zo zou je het spelen van een spel ook kunnen beschrijven en dus trekt een spel over Fika zeker mijn aandacht. In dit tweepersoons spel ben je de uitbater van een hip koffietentje en probeer je door middel van het uitspelen van kaarten de concurrentie te slim af te zijn. Ik houd mijn ogen altijd open voor een goed tweepersoonsspel, dus deze zou ik graag proberen.

Het nieuwe grote spel van Days of Wonder is Heat Pedal to the Metal. Dit is een spel van de makers van Flamme Rouge over autoracen en van wat ik er over hoor, lijken de twee spellen ook best op elkaar. De vraag is dan natuurlijk of ze zo veel op elkaar  lijken dat het onzinnig is om beide in je kast te zetten of dat je beter het spel kan kiezen met het thema dat je het meest aanspreekt. Dit spel wil ik dus echt graag proberen voor ik beslis of ik het wil hebben.

Ik heb Splendor heel wat keren met twee spelers gedaan en dat werkt wat mij betreft prima. Maar deze spiel komt er een speciale tweepersoons versie van Splendor uit, Splendor Duel geheten. Er is nog niet heel veel bekend, maar het lijkt er op dat er speciale eigenschappen aan het spel toegevoegd worden. Op Boardgamegeek staat één hele enthousiaste eerste indruk  (“Splendor on steroids”) over het spel. Maar ja, één zwaluw maakt geen zomer. Zoals gezegd houd ik mijn ogen altijd open voor goede tweepersoonsspellen, dus deze staat hoog op mijn radar.

Death Valley is een tweepersoons Button Shy spelletje dat nu uitkomt bij Kosmos. Button Shy is gespecialiseerd in kleine kaartspelletjes die ondanks hun kleine voetafdruk toch volwaardig spelplezier opleveren (zoals Sprawlopolis en Circle the Wagons). Death Valley ziet er heel mooi uit (het doet me aan Parks denken) en de waarderingen die al op Boardgamegeek staan zijn keurig (net boven de zeven gemiddeld). Kleine spelletjes hebben kleine prijsjes, dus deze houd ik in de gaten.

Vroeger (ik voel me nu een beetje een boomer) was het eerst wat je deed als je bij iemand thuis kwam kijken wat er in de boekenkast en het cd-rek stond om zo iemand beter te leren kennen. En dus dacht je er ook een beetje na over hoe je je boekenkast en cd-rek indeelde. In My Shelfie herleven deze oude tijden. In dit spel mag je een grote boekenkast inrichten met onder andere boeken, foto’s en spellen door telkens setjes te kiezen en die netjes in je kast te plaatsen. Ik vind dit een ontzettend leuk idee en kan me goed voorstellen dat dit een heel leuk spel gaat opleveren. Op de plaatjes zie ik bovendien dat je ook nog ruimte in je kast kan gebruiken om één of meerdere katten neer te zeten en dat maakt dit spel alleen maar aantrekkelijker.

Over Rainforest is nauwelijks iets bekend. De doos doet me heel erg aan het leuke tweepersoonsspel Baumkronen denken en ziet er heel vrolijk en fleurig uit. In dit spel moet je met kaarten een jungle gaan bouwen. Op basis van looks en thema ben ik heel benieuwd of dit wat is en zou ik het spel heel graag willen proberen.

Applejack is een nieuw puzzelspelletje van Uwe Rosenberg. In dit spel ga je zeshoekige tegels aanleggen om daarmee een appelboomgaard te maken. Ik gok dat je dan moet proberen de verschillende soorten appelbomen op bepaalde manieren te ordenen. Ik houd erg van dit soort puzzelspelletjes en Applejack ziet er ook nog eens heel mooi uit. Die ga ik dus zeker in de gaten houden.

Mysterious Dungeons is een nieuw spel waarin je kerkers gaat verkennen op zoek naar schatten. Het lijkt een puzzelspelletje waar spelers iedere ronde een tegel aan gaan leggen en proberen dat zo te doen dat je over de gangen die ontstaan naar de schatten kan lopen. Dit klinkt allemaal nog niet heel bijzonder en het uiterlijk van het spel is ook niet heel geweldig. Maar het spel is bedacht door Reiner Knizia en dat is altijd een goede reden om toch even extra goed op te letten.

The Wolves is een nieuw spel van Pandasaurus Games. In dit spel moet je een pack wolven gaan samenstellen. Maar er zijn kapers op de kust dus als je pack sneller groeit dan jij er controle over kan houden, dan zou het zo maar kunnen dat wolven overlopen naar een ander pack. Het thema van dit spel spreekt me erg aan en het spel ziet er ook nog schitterend uit. Er zijn slechtere redenen om een spel uit te proberen.

Almanac the crystal peaks trok mijn aandacht door de looks van de doos (het lijkt net een kerstboom, maar dat is het dus niet). En toen ik de omschrijving las, raakte ik alleen maar verder geïnteresseerd. Het is namelijk een spel dat je in een soort boek speelt, waarbij je ieder ronde op een volgende bladzijde speelt. Dat is iets wat ik nog nooit gedaan heb. En dat ligt aan mij, want Almanac the crystal peaks is een vervolg op Almanac the dragon road wat gebruik maakt van hetzelfde mechanisme. Dat spel wordt prima gewaardeerd op boardgamegeek, dus het zou zo maar wat kunnen zijn.

Clever 4ever is het vierde Clever spel en ongetwijfeld meer van hetzelfde, maar dan anders. Er is nog niets over dit spel bekend (naast de titel), maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit spel het spelen waard is. De enige keuze is: wachten op de Nederlandse editie of voor de Duitse gaan. Ik denk dat ik mijn ongeduld niet ga kunnen bedwingen en dat deze dus mee naar huis gaat na Spiel.

In The Gardens staan de botanische tuinen van Sidney centraal. Nou is Sidney wel zo ver weg dat de kans dat ik daar eens ga komen niet zo groot is, dus mooi als dat via een spel wel kan. Ik heb dit spel ook al op Kickstarter voorbij zien komen en het toen niet gedaan vanwege de bijkomende verzendkosten. Maar het spel ziet er prachtig uit, het is altijd leuk om iets op te bouwen en het kan met twee spelers en heeft een aangename speelduur van 45 minuten. Hier werp ik op Spiel dus graag een extra blik op.

Op de doos van Nimalia staat een panda. En dat is één van de dieren waarmee je onmiddellijk mijn aandacht hebt gevangen (andere voorbeeld zijn walvissen en luiaards). Het spel zelf is een draftspelletje waarbij je kaarten draft die je vervolgens leuk in elkaar puzzelt. Dat schrikt mij ook zeker niet af. De kaarten zelf zien er echter niet heel mooi uit, dus dat is wel een beetje jammer. Je moet verschillende doelen nastreven die ook weer elk spel kunnen wisselen. Dat klinkt dan weer een beetje als Cascadia. Maar dit allemaal is ook zo generiek dat het ook allemaal tegen kan vallen. Een echt try before you buy spel dus.

Flamecraft valt op door zijn schattige uiterlijk. In dit spel ben je een winkelier die een productie-draakje in zijn winkel heeft. Dit is een schattig draakje dat mooie dingen voor je kan maken en dat door zijn schattigheid mensen naar de winkel lokt. Met de schattigheid van dit spel heeft het in ieder geval al mijn aandacht getrokken, nu is de vraag of er ook genoeg spel onder de schattigheid zit om een plaatsje in mijn overvolle spellenkast te veroveren. Dit spel gaat overigens ook door White Goblin Games in het Nederlands uitgebracht worden.

Nog zo’n spel dat opvalt door het schattige uiterlijk en thema is Flowar. Dit is een nieuw spel van de makers van The Red Cathedral en Shinkansen (Isra C en Shei S). In dit spel moet je werkers in zetten om op verschillende manieren en momenten aan bloemen te komen voor een hele groot bloemencorso. Er is nog niet zo heel veel over dit spel bekend, maar het thema spreekt me als bewoner van de bollenstreek aan (het bloemencorso rijdt ongeveer door onze straat heen) en de eerdere spellen van de makers bevielen me ook goed.

Verder zijn er nog twee uitbreidingen die mijn warme aandacht hebben. De eerste is de uitbreiding voor The Red Cathedral, Red Cathedral Contractors genaamd. Deze uitbreiding voegt een bord toe waardoor je ook buiten Moskou op zoek kan gaan naar grondstoffen. Het gevaar van dit soort uitbreidingen is dat meer soms ook te veel is en het spel alleen maar langer en topzwaar maken. Het zou daarom mooi zijn als het lukt om het spel mét uitbreiding eens te proberen op Spiel. Ik hoop dat het een goede uitbreiding is want ik vind The Red Cathedral echt een leuk spel en  houd van de Slavische vormgeving.

En de tweede uitbreiding waar ik naar uit kijk is die voor Meadow, Meadow Downstream genaamd. In dit spel worden sloten, vijvers en rivieren aan het spel toegevoegd en hier kan je op gaan kajakken. Verder is er nog niet zo veel over de uitbreiding bekend, maar alleen al voor de ongetwijfeld prachtige illustraties houd ik deze uitbreiding in de gaten.

En ten slotte is er één promo die ik hoop te bemachtigen, namelijk Similo Boardgames. Een aantal spellenuitgevers werken samen om een speciale Similo-editie uit te geven die draait om spellen. Op het kleine plaatje dat ik op boardgamegeek heb kunnen vinden zie ik bijvoorbeeld een kaartje met de bomen van Evergreen en een kaartje met de Otter uit de nieuwe Meadow uitbreiding. Ik vind Similo een super leuk spelletje, ik houd van spellen en dan is het nog gratis ook. Ik hoop maar dat er genoeg spellen voorradig zijn, want ik ben vast niet de enige Spiel-bezoeker die dit pakketje graag mee naar huis neemt.

5 reacties

    1. Dat klopt, zonder mondkapje kom je er niet in. Persoonlijk heb ik daar geen enkel bezwaar tegen, maar je bent zeker niet de enige die vanwege het mondkapje een jaartje overslaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *