TIP
2-4 spelers (vanaf 10 jaar)
45 minuten
Auteur: Phil Walker-Harding en Steven Finn
Uitgever: 999 Games (2024)
Het spel…
Als er een spel van Phil Harding-Walker uitkomt, dan let ik altijd even op. Hij is de auteur van spellen als Berenpark, Sushi go, Gizmos en Imphotep. Dit zijn allemaal goede familiespellen met een bite. Hierdoor spreken ze een breed publiek aan. Voor zijn nieuwste spel Cities werkte hij samen met de wat minder bekende auteur Steven Finn (bedenker van Biblios en Herbacious).
In Cities ga je een wijk van een nieuwe stad bouwen. Er moeten natuurlijk woningen komen, maar het is aan jou of de mensen in hoge flats of vrijstaande huizen komen te wonen. Verder kan je parken en vijvers aanleggen en deze wellicht opleuken met fonteinen, boten en misschien zelfs wel een draaimolen.
Elke ronde worden op tafel de ingrediënten voor de wijken neergelegd. Er zijn stadstegels, verfraaiingstegels, gebouwen en (het blijft per slot van rekening een spel) opdrachtkaarten. Van alle categorieën kan je kiezen uit vier verschillende. Als je aan de beurt bent kies je dan wat je wilt. De enige regel waar je rekening mee moet houden is dat je elke ronde van iedere categorie maar één keer iets mag pakken.
En zo bouw je in acht rondes je wijk op. Daarna volgt de telling. Je scoort punten voor hoe goed je aan de algemene en je eigen opdrachten hebt voldaan en voor het aantal verschillende verfraaiingstegels per park of vijver. Wie dan de meeste punten heeft wint.
…en de waardering
Cities stelde me niet teleur! Wat een parel is dit weer. Ook dit is weer een steengoed familiespel met een bite, dat in de smaak zak vallen bij een breed publiek. Het spel speelt bovendien lekker met alle spelersaantallen.
De spanning ontstaat in dit spel doordat je, gestuurd door de opdrachten, je je wijk op een bepaalde manier probeert te ontwikkelen. En daarvoor wil je graag die stadstegel, dat setje gebouwen en die ene verfraaiingstegel. Maar je pakt om de beurt en als je pech hebt, is wat jij wilde hebben dus al door een ander gepakt. Je moet dus gaan inschatten hoe groot de kans is dat de concurrentie voor dezelfde tegels gaat als jij en dat afwegen tegen hoe graag je iets wilt hebben. En al spelende zie je een driedimensionale wijk voor je neus ontstaan.
Prima recensie Dagmar,
Wij vinden dit ook een tof spel. We hebben het alleen nog maar met twee gespeeld, dan mag je uit elke categorie beurtelings twee dingen pakken. En we spelen lang door dan, tot een 3×5 formaat stad. Elke categorie heeft een verrassingskeuze, in het begin vond ik dat griploos, maar nu, na enkele potjes, zie ik dat iedereen wel daar wel de frustrerende pech of het jubelend geluk tegenkomt, ook dat is leuk.
Dank!
En helemaal mee eens dat het ook met twee prima speelt. Ik vind dan het normale 3*3 groot genoeg. Bij 5*3 heb je wel heel veel opdrachtkaarten en wordt het me te veel van het goede.