Egizia

Geplaatst door

2-4 spelers
90 minuten
Auteur: Acchitocca
Uitgever: Hans im Glück (2009)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Egizia klinkt mij in de oren als een samentrekking van Knizia en Egypte. Nou is Knizia niet de meest bescheiden auteur (het is per slot van rekening toch wel een beetje arrogant om een spel van je zelf in het Duits Einfach Genial te noemen), maar met Egizia heeft hij niets te maken gehad. Dit spel is namelijk ontworpen door het zelfde groepje spelauteurs dat ook Leonardo da Vinci al op zijn haam heeft staan. De puntentelling van Egizia doet overigens wel een beetje Kniziaans aan, dus wellicht dat de auteurs wel een beetje leentjebuur hebben gespeeld bij de ontwikkeling van dit spel. Maar beter goed gejat, dan slecht bedacht, zeker als dat een goed spel oplevert.

In Egizia vaar je met een groep bootjes stroomafwaarts over de Nijl. Aan de oevers zijn verschillende plaatsen waar je kan aanleggen en waar je dan acties kan uitvoeren. Stoomopwaarts varen is onmogelijk en dus moet je goed afwegen welke acties je pikt. Soms moet je een aantrekkelijke actie overslaan om een super aantrekkelijke binnen te halen.

Er zijn grofweg vier soorten acties. Met het eerste type actie versterk je je werkploegen (na een uurtje in de sportschool, kunnen ze ineens meer werk verzetten). Het tweede type actie is dat je extra “grondstoffen” verwerft (voedsel en stenen). Verder kan je actiekaarten scoren waarmee je leuke dingen kan doen. En tenslotte kan je bouwen aan de sfinx, piramide, tempel of obelisk. Al deze bouwacties kosten arbeid en stenen (altijd in de verhouding één staat tot één).

De bouwwerkzaamheden leveren altijd direct punten op, maar soms ook nog aan het eind van het spel. Als je een bijdrage levert aan de sfinx krijg je sfinxkaarten en hierop staat aangegeven waarvoor je aan het eind van het spel nog extra punten krijgt (bepaald aantal stenen gebouwd in de piramide, de obelisk is voltooid, etc.). Je mag iedere ronde maar één zo’n kaart houden, maar door flink in de buidel te tasten kan je wel meer kaarten kopen zodat je kan kiezen welke kaart je houdt (de kaarten die je niet houdt leveren bovendien direct punten op).

Na vijf vaartochtjes over de Nijl (rondes) is het spel afgelopen en is het tijd om de punten te tellen. Niet verrassend wint de speler met de meeste punten.

… en de waardering

Egizia voelt aan als het oudere broertje van Het Stenen Tijdperk. In beide spellen zijn namelijk werkverschaffingsspellen waarbij je zowel tijdens als aan het eind van het spel punten krijgt. Het grote verschil is dat Het Stenen Tijdperk meer een ontwikkelspel is en Egizia een bouwspel. Egizia voelt ook net wat feller en minder vergevingsgezind aan dan Het Stenen Tijdperk. Je moet de verschillende mogelijkheden goed afwegen en soms een paar aantrekkelijke steigers overslaan om een cruciale actie binnen te halen.

Egizia kan je prima met twee spelers spelen, maar met drie of vier komt het spel nog beter tot zijn recht. Het aantal acties neemt namelijk niet toe, maar de concurrentie wel en daardoor worden de keuzes lastiger. Egizia laat overtuigend zien dat er nog ruimte is op de spellenmarkt voor nieuwe werkverschaffingsspelen. Het is een lekker stevig spel waar de spellenliefhebber gerust zijn tanden in kan zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *