Era of Inventions

Geplaatst door

3-5 spelers
90-120 minuten
Auteur: Anthony Daamen
Uitgever: Quined Games (2010)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Quined Games bracht eerder onder het QWG-logo al fraaie spellen uit als El Capitán en Carson City. Tijdens Spiel 2010 zag onder hun eigen label het eerste spel met een Nederlandse auteur het licht: Era of Inventions.

Het spel speelt zich af in de tijd van de grote uitvindingen die ook nu nog het leven van alledag bepalen: denk aan de telefoon, de auto en het vliegtuig (maar ook de typemachine en de grammofoon; jonge lezertjes moeten maar even googelen). Aan de spelers de taak om die uitvindingen te doen en ze vervolgens te patenteren, produceren of plagiëren!

Era of Inventions is een werkverschaffingsspel. Iedere ronde plaatsen de spelers twee (of drie bij drie spelers) actieschijven bij een van de acties op het bord. Er zijn zes acties beschikbaar en iedere actie kan door maximaal twee spelers gekozen worden. Dat is dus dringen geblazen en zorgen dat je op tijd de actie claimt die je absoluut moet uitvoeren.

Met de acties kun je fabrieken bouwen, fabrieken grondstoffen laten produceren, grondstoffen kopen of ruilen, uitvindingen doen of patenteren en reeds uitgevonden zaken produceren. De meeste punten verdien je met het doen van uitvindingen en ze vervolgens produceren. Punten krijg je ook als anderen jouw uitvindingen produceren, tenzij ze zich op een plagiaat storten. Dat kost natuurlijk allemaal grondstoffen, zodat je ook veel van je acties zult besteden aan het verkrijgen daarvan.

… en de waardering

Era of Inventions klinkt als een interessant spel, maar heeft mij helaas teleurgesteld. De belangrijkste manco van het spel is de beperkte keuzevrijheid. Het aantal verschillende acties is beperkt en als je achteraan zit is de kans groot dat de actie die je echt moet uitvoeren al bezet is tegen de tijd dat jij aan de beurt bent. In een spel met vijf spelers kan dat voor de opbouw van de twee laatste spelers erg fnuikend zijn. Nu krijgt iedereen wel een paar bonusschijven waarmee je een actie die je niet kon kiezen gedeeltelijk uit kunt voeren, maar omdat het geen volwaardige actie is blijft dat een doekje voor het bloeden.

Met minder spelers kun je je acties wat meer plannen en komt het spel beter tot zijn recht. Maar ook dan is Era of Inventions een weinig origineel spel, dat niet veel toevoegt aan het genre van werkverschaffingspellen. Het blijft een kwestie van grondstoffen verzamelen en die omzetten in punten, zonder daar een echt nieuw of leuk idee aan toe te voegen. Er zitten een paar aardige dingen in, maar niet genoeg om het boven de grauwe middenmoot uit te doen stijgen. Doe mij dan toch maar Carson City.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *