Fiji

Geplaatst door

2-5 spelers
30-45 minuten
Auteur: Friedemann Friese
Uitgever: 2F (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Mijn favoriete spelauteur is Friedemann Friese. Zijn spellen hebben vaak aparte thema’s en originele spelmechanismen. Niet alles werkt altijd even goed, maar zijn spellen hebben altijd één of meer leuke vondsten en sommige van zijn spellen horen bij mijn all time favorites (Funkenschlag, Finstere Flure en Fische Fluppen Frikadellen).

In Fiji zijn de spelers curatoren van Europese Musea die in 1777 afreizen naar het kannibaleneiland Fiji om zoveel mogelijk schrompelkopjes te verkrijgen. Je vraagt je nu vast af wat schrompelkopjes zijn. Nou, het is geen smakelijk verhaal, maar schrompelkopjes worden gemaakt door de hoofdhuid van een mensenschedel te halen, deze heet te wassen waardoor de hoofdhuid krimpt en de huid vervolgens weer in de oorspronkelijke vorm terug te brengen. Deze schrompelkopjes bestaan echt, ik heb ze wel eens op tv gezien. Doordat het haar niet krimpt heb je dan een mensenhoofd ter grootte van een kleine bal met een enorme bos haar er op. Om te voorkomen dat de ziel nog naar buiten komt, worden de ogen en de mond dan nog even dichtgenaaid, behalve bij blanken, want iedere inboorling weet dat die geen ziel hebben. Zoals het goede inboorlingen betaamt, willen ze natuurlijk alleen maar ruilen tegen kraaltjes.

Alle spelers krijgen eenzelfde set kraaltjes. Vervolgens worden de ruilopties bepaald door acht kaarten in paartjes neer te leggen. De ene kaart geeft dan aan wat je moet bieden en de andere kaart wat je krijgt. Tenslotte wordt bepaald wat de wispelturige inboorlingen deze ronde willen hebben. Vervolgens moeten de spelers één, twee, drie of vier kralen kiezen en deze bieden. Zodra de biedingen bekend zijn wordt gekeken wie bij elke set van kaarten wint. Soms moet je de meeste kralen van een bepaalde kleur bieden, soms de minste. Soms krijg je zelf iets en soms krijgen juist de andere spelers iets als jij wint. Als meerdere spelers het beste bod hebben gedaan vallen deze tegen elkaar weg en wint dus de volgende speler.

Met dezelfde set van kaarten wordt drie keer een biedronde gespeeld en daarna wordt gekeken wie er het beste in is geslaagd om de gewenste kralen van de inboorlingen te hebben veroverd en dus de meeste schrompelkopjes krijgt.

Op deze manier worden vier rondes gespeeld en wie aan het eind van het spel de meeste schrompelkopjes heeft, heeft gewonnen. Uit de voorraad schrompelkopjes (kartonnen fiches) blijkt overigens dat de museumcuratoren niet de eerste westerse bezoekers op Fiji zijn. Bekendheden als Bert, Ernie, Graaf Tel, Gene Simmons (van Kiss) en zelfs Friedemann Friese zelf gingen hen al voor…

… en de waardering

Fiji is weer een echte Friedemann met een bizar thema en origineel spelmechanisme. Doordat de kaarten ieder spel anders liggen moet je iedere keer goed kijken hoe je moet bieden om de kralen te krijgen die deze ronde hot zijn en de kralen kwijt te raken die not zijn. Dit valt nog niet mee doordat winnende biedingen tegen elkaar wegvallen. Je moet dus een beetje proberen in te schatten wat je medespelers doen. De eerste ronde is altijd even wennen, maar daarna speelt het spel lekker vlot door. Soms worden er hele rare kaartcombinaties opengedraaid waardoor het spel even een beetje stroef loopt, maar ook hier moet je een beetje slim mee omgaan. Ik vind Fiji prima geslaagd en kan het iedereen die op zoek is naar een leuk, kort spelletje aanraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *