2-4 spelers
45 minuten
Auteur: Wolfgang Sentkler en Ralf zur Linde
Uitgever:
Hans im Glück
(2009)
Het spel …
Hans im Glück excelleert de laatste jaren in het genre van het familiespel met pit: eenvoudig genoeg om door een breed publiek gespeeld te worden, en uitdagend genoeg om ook menig veelspeler te combineren. Mooie voorbeelden uit de laatste jaren zijn Het achtste wereldwonder (Turmbau zu Babel), Thurn und Taxis en Wikinger. Finca is de meest recente toevoeging in deze reeks.
In Finca zijn de spelers fruittelers op Mallorca, die hun waren in de verschillende steden en dorpen van het eiland proberen te slijten. Tijdens het spel staan er twee acties tot je beschikking: oogsten of leveren. Voor het oogsten maakt Finca gebruik van de zogeheten rondel, die we al in menig ander spel tegenkomen, zoals onlangs nog in Burgenland. De rondel stelt een windmolen voor, die bestaat uit twaalf wieken. Op iedere wiek staat een van de zes fruitsoorten afgebeeld. Aan het begin zet iedereen zijn boeren op de wieken voor een bescheiden startvoorraad.
Om te oogsten verplaats je een boer van de ene wiek naar de andere. Hoe meer boeren er al staan op de wiek waar hij uitkomt, des te meer fruit van die soort je krijgt. De wieken zijn verdeeld in twee groepen. Kom je van de ene in de andere, dan krijg je ook een fiche met een ezelskar.
Leveren is nog simpeler. In de tien gemeentes van Mallorca ligt een stapel fiches, met daarop een aantal vruchten. Bij het leveren kies je een fiche uit, en leg je de gevraagde vruchten terug in de voorraad. Je mag meerdere fiches nemen, zolang er in totaal maximaal zes vruchten op staan. Ook lever je een ezelskar in, ongeacht het aantal fiches. Bij zowel het oogsten als het leveren kun je eenmalig actiefiches inzetten, die de actie effectiever maken.
Daarnaast zijn er nog bonuspunten te verdienen, voor iedere set fiches met zes verschillende waardes, of voor wie de meeste vruchten van een soort heeft geleverd. Het spel eindigt als in een bepaald aantal gemeentes de fiches op zijn. De speler met de meeste punten wint.
… en de waardering
Finca is dit jaar voor de Spiel des Jahres genomineerd, en het makkelijk in te zien waarom. Het heeft maar een paar regels, is kort en kleurrijk, maar biedt voldoende mogelijkheden voor slim (of dom) spel. Bij Finca zit het ‘m vooral in de timing. Je wilt op het goede moment de juiste vruchten hebben, en moet niet zonder ezelskar komen te zitten. De timing is vooral belangrijk voor het scoren van de bonuspunten, waar het spel vaak op beslist wordt.
Daarin doet het mij wel wat aan Thurn und Taxis denken. Ook daar maak je vaak een afweging tussen kaarten pakken en spelen, vooral vanwege de bonuspunten die met het maken van bepaalde routes of verbindingen te verdienen zijn.
Finca is ook uitstekend met twee te spelen, wat het nog een extra bonuspunt geeft. Omdat je dan minder dwars gezeten kunt worden gaat een deel van de spanning wel verloren, maar dat is een kleine prijs om te betalen.
Of het de SdJ gaat winnen weet ik niet, maar op mijn speeltafel is Finca in ieder geval een winnaar.