Hippe Kippen

Geplaatst door

2-5 spelers
45 minuten
Auteur: Alan R. Moon en Mick Ado
Uitgever: 999 Games (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 2]

Het spel …

De kippen getekend door Doris Matthäus hebben inmiddels al gefigureerd in flink wat spellen, bijvoorbeeld Hick Hack im Gackelwack, Jakkiebak Kippenkak, Regenwormen en nu dus in Hippe Kippen. In Hippe Kippen laten de kippen zich gek maken door statussymbolen. Elke kip wil zich onderscheiden door zich te omringen met dure objecten zoals exclusieve sierraden en prachtige woonaccessoires van vossenbond of andere exclusieve materialen.

De spelers mogen in hun beurt telkens drie acties uitvoeren die bestaan uit het trekken van kaarten of het neerleggen van kaarten om zo verzamelingen te vormen. Een verzameling moet altijd beginnen met een omgedraaide kaart (van een willekeurige kleur), waarna op deze kaart kaarten van één bepaalde kleur verzameld worden (bijvoorbeeld de oranje kaarten waarop de opgezette vossenkoppen voor aan de muur staan afgebeeld). Op drie momenten in het spel worden de verzamelingen gewaardeerd en worden punten vergeven voor exclusiviteit en uitgebreidheid. Als je de enige bent die een bepaalde verzameling heeft dan levert dit meer punten op dan als meerdere hippe kippen een zelfde verzameling hebben. Verder krijg je als verzamelaar met de grootste collectie meer punten dan de spelers met minder uitgebreide collecties.

Alle spelers hebben aan het begin van het spel nog een verdubbelaarskaart gekregen. Ze mogen tijdens het spel deze kaart op een verzameling leggen. Na deze kaart mogen echter geen nieuwe kaarten meer aan deze verzameling worden toegevoegd. De verdubbelaar verdubbelt het aantal punten dat een verzameling oplevert bij een waardering.

Veder sluipt er nog een vos van verzameling naar verzameling. De spelers mogen deze vos aan het eind van hun beurt kosteloos aan de volgende speler doorgeven of tijdens hun beurt voor één actiepunt op een andere eigen verzameling zetten of voor twee actiepunten op een verzameling van de buurman. De verzameling waar de vos op staat tijdens een waardering wordt genegeerd en levert dus geen punten op.

… en de waardering

Hippe Kippen is een mooi en toegankelijk kaartspelletje. De vos had er van mij niet in gehoeven (die maakt het spel eerder minder leuk dan leuker doordat het zo’n zware straf is als hij bij een waardering bij jou staat), maar gelukkig kan je de vos ook gewoon in de doos laten zitten en zonder spelen. Aan het begin van het spel is het slim om te investeren in zoveel mogelijk verzamelingen omdat geen enkele speler dan nog grote verzamelingen heeft en elke verzameling dus punten oplevert. Maar daarna moet je kiezen en specialiseren om nog flink te kunnen scoren. Deze verschuiving in strategie maakt Hippe Kippen een spannend verzamelspel voor jong en oud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *