Loopit

Geplaatst door

2-4 spelers
20 minuten
Uitgever: goliath (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Loopit doet een beetje aan Tantrix en Trax denken omdat het ook een spel is waar sierlijke lijnen centraal staan. Aan dit concept is alleen een vleugje Scrabble toegevoegd: de blokjes hebben waarden en sommige vakken op het bord verhogen de waarde van blokjes verder.

In je beurt mag je telkens drie blokjes aanleggen. Voor ieder blokje bepaal je de punten die je krijgt door de waarde van het blokje te vermenigvuldigen als het op een bijzonder vlak op het bord ligt en er vervolgens de waarde bij op te tellen van de tegels die direct aangrenzend liggen en zijn verbonden met de lijn. Dit is een hele mond vol, maar je hebt het zo door. Je moet dus constant een afweging maken tussen wat je zelf kan incasseren (hoe meer hoe beter) en de kansen die je voor je tegenstanders creƫert (als je minder dan drie blokjes van een vakje met een hoge vermenigvuldigingswaarde ligt kan hen dit veel punten opleveren).

Aan het begin van het spel ligt het bord natuurlijk nog erg open en kan je eigenlijk altijd alle kanten op. Hoe verder het spel vordert, hoe moeilijker het wordt om nog passend aan te leggen, soms zal het je zelfs helemaal niet lukken om drie stenen te leggen.

Het spel is afgelopen als alle stenen op zijn (van te voren worden er zo veel stenen uit het spel verwijderd dat iedereen evenveel beurten heeft). De speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Loopit is een aangenaam familiespel. Bij andere familiespellen van Goliath (Upturn, Stixx, Exago en Le Bloq) overheerst de insteek dat iedereen mee moet doen en dat de spellen dus vooral erg simpel moeten zijn. Loopit is ook eenvoudig maar hier moet je wel echt rekening houden met je tegenstanders en een afweging maken tussen wat je zelf doet en de gevolgen hiervoor op de kansen van de mensen na je. Het enige nadeel vind ik dat het bijhouden van de punten wel heel veel rekenwerk met zich meebrengt. Niet alleen moet je drie keer uitrekenen hoeveel punten je hebt gescoord, daarna moet je deze drie waarden optellen en daarna moet je dit subtotaal optellen bij je totale puntenwaarde. Hierdoor vind ik het spel net niet leuk genoeg voor vier pionnen, maar de drie pionnen die ik geef, zijn dan ook dik verdiend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *