Jaaroverzicht: 2015 (Dagmar)

Geplaatst door

In 2015 kwam bijna 2 keer zo vaak een spel op tafel als in 2014 (namelijk 291 keer vs 151). Voor deze stijging zijn verschillende redenen en de belangrijkste zijn dat Niek vaker over te halen was voor een spelletje, ik vaker naar Spellenpret-dagen ben geweest en dat ik vaker met dagen spelend met spellenminnende vrienden heb doorgebracht.

Mijn vijf meest gespeelde spellen zijn Splendor (37 keer), Dominion (22 keer), Pandemic the Cure (16 keer), Scrabble (16 keer) en Patchwork (11 keer). Splendor is van deze vier spellen de grote allemansvriend. Ik heb meerdere mensen dit jaar Splendor geleerd en die wisten daarna niet hoe snel ze op zoek moesten gaan naar een exemplaar om het vervolgens zelf ook grijs te gaan spelen.

Maar Splendor is (hoe leuk ik het ook vind) niet mijn favoriete spel van dit jaar. Die eer gaat Pandemic Legacy. Wat een topspel is dat! Ik speel het spel samen met drie collega’s en we hebben het inmiddels 4 keer gespeeld (we mogen de volgende keer voor de tweede keer het maart-scenario gaan proberen). Ik vind het echt super spannend om mee te maken hoe het spel zich ontwikkeld. Ieder potje is net anders dan het vorige door de veranderingen in de regels. Ik vind het ook heel leuk dat het spel verhalend is doordat je de personages en de ziektes namen mag geven. Het enige nadeel hiervan is dat je je aan de karakters gaat hechten en het daardoor lastiger is om te switchen naar een ander karakter. En dan zijn er natuurlijk nog alle mysterieuze bakjes en vakjes die we nog niet opengemaakt hebben. Ik ben zo benieuwd wat daar uit tevoorschijn gaat komen. Eén van de eerste dingen die ik ga doen als ik weer op kantoor ben is dus een datum prikken om verder te spelen. Mijn collega’s vinden het spel gelukkig net zo leuk als ik, dus dat gaat vast lukken. Als je overweegt om het spel aan te schaffen dan raad ik wel aan om voor de Engelse versie te gaan (ook al is hij flink duurder). Het schijnt dat in de Nederlandse vertaling flink wat storende vertaalfouten zijn gekropen (op Boardgamegeek en het Bordspelmania-forum kan je hier meer informatie over vinden). En dat is bij dit spel echt een doodzonde.

De runner up voor leukste nieuwe spel is Pandemic the Cure. Dit is de dobbelvariant van Pandemie en ik vind dit spel ook helemaal top. Het spel is een stuk moeilijker te winnen dan het gewone Pandemie en daardoor wat mij betreft nog verslavender. Als je verloren hebt wil je het meteen nog een keer proberen. Zelfs Niek heeft dit spel een aantal keer met plezier gespeeld. En dat terwijl hij helemaal niet houdt van coöperatieve spellen. Het verbaasd me dat van dit spel geen Nederlandse editie is verschenen. Maar wie weet, wat niet is kan nog komen!

En het laatste spel in mijn persoonijke top drie is Mysterium (Tajemnicze Domostwo). Dit spel is de perfecte kruising tussen Dixit en Cluedo. Een belangrijke reden dat dit spel in mijn top 3 terecht is gekomen is omdat het er zo onwijs mooi uit ziet. Inmiddels is de internationale editie uit. Ik vind deze persoonlijk iets minder mooi dan het Poolse origineel, maar hij is door het spelerscherm wel net wat praktischer. Het schijnt op dit moment lastig te verkrijgen zijn doordat het de winkels is uitgevlogen en dat lijkt me een goed teken. Ik ben duidelijk niet de enige die van dit spel gecharmeerd is.

De drie spellen die me het meest tegenvielen dit jaar waren Terra, Römisch Pokeren en New York 1901. Voor Terra en heeft dat er gedeeltelijk mee te maken dat ik verwacht had dat wel leuk te vinden omdat het een variant is van het populaire Fauna. Maar helaas kon Terra me absoluut niet boeien. Römisch Pokeren vond ik gewoon een heel suf dobbelspel dat in veel gevallen zich zelf speelde. Hetzelfde geld voor New York 1901. Voor Spiel werd dat nog wel gehyped als de opvolger van Ticket to Ride, maar sinds Spiel hoor ik niets meer over dit spel. Schijnbaar ben ik niet de enige waarbij het door de mand is gevallen.

Tot de hoogtepunten van dit jaar behoorden het bezoek aan de Stuttgartse spellenclub tijdens onze vakantie, Spiel, Zuiderspel en de vele leuke spellendagen. Ik heb op deze dagen leuke nieuwe spellen én leuke nieuwe mensen leren kennen. De grootste tegenvaller was mijn bezoek aan het Spellenspektakel. Dat had weinig met het spellenspektakel te maken, maar alles met het griepvirus dat mij nog in zijn greep had.

En doordat ik zo veel spellen heb ik kunnen spelen, heb ik ook veel kunnen schrijven over spellen voor dit blog. Zo heb ik 23 recensies geschreven en dat is toch 50% meer dan wat ik in 2014 heb weten te produceren. En daarnaast heb ik flink wat andere blogjes geschreven over van spellen, spelen en spelers.

Voor komend jaar hoop ik weer meer te spelen, minder te kopen, meer te schrijven en wellicht nog wat spellen te verkopen. Ik heb al een aantal spellen die ik (bijna) kan recenseren dus ik heb goede hoop dat ik ook komend jaar ga blijven bijdragen aan het blog en de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *