Jabba’s Palace

Geplaatst door

2-6 spelers (vanaf 12 jaar)
15-30 minuten
Auteur: Justin Kemppainen
Uitgever: Z-Man Games (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Harry Potter, Game of Thrones, Marvel: als een spel een zekere wereldwijde populariteit heeft volgen de commerciële tie-ins vanzelf. Of er een thematische link is doet dan niet meer ter zake. Ik kan me niet herinneren dat Tolkien veel over economie of schoonheidswedstrijden schreef, toch is er een Lord of the Ringsversie van Monopoly (Wat staat er op die kanskaarten, vraag ik me dan af. Sauron slaat je aan voor straatgeld?).

Zo ver is het met Love Letter nog niet, maar met Adventure Time, Batman en nu Star Wars kan het niet lang meer duren. Star Wars: Jabba’s Palace – A Love Letter Game, zoals de volledige titel luidt, is een nieuw lid van de familie. Het goede nieuws voor de liefhebbers van Love Letter is dat dit niet hetzelfde spel is met een andere vormgeving, maar een variant met net wat andere regels en kaarten.

De basis is wel hetzelfde. Om beurten pakt en speelt iedereen een kaart met het doel om de anderen te elimineren. Per ronde scoort de speler die overblijft een punt en wie als eerste een bepaald aantal punten scoort wint het spel.

Net als in Lovecraft Letter zijn er kaarten in twee groepen. Aan de ene kant zijn dat de helden van de kant van de rebellen, aan de andere kant Jabba the Hutt en de andere inwoners van zijn paleis. Sommige van hebben precies hetzelfde effect als in het origineel. Het kamermeisje heet nu Bib Fortuna, en ik vrees voor je mentale gezondheid als je direct weet wie dat is. Uiteraard is Jabba zelf de prinses, maar wel een stuk minder kwetsbaar. De grootste verandering zijn de vier agendakaarten. Normaal gesproken is het zo dat als er aan het einde van de ronde meer dan een speler over is, de speler met de hoogste kaart in de hand win. Nu trek je per spel een willekeurige agendakaart en heb je ook hier wat meer variatie.

…en de waardering

Voor liefhebbers van Love Letter en Star Wars is deze versie denk ik wel een must. Jabba’s Palace is nog steeds een vlot spel dat nauwelijks uitleg nodig heeft, maar voldoende anders is als afwisseling op het gewone Love Letter. De geslaagde thematische vormgeving en het compacte buideltje waar alles inpast dragen zeker bij aan het speelplezier. Een extra voordeel is dat deze versie ook voor zes spelers geschikt is, al staat daar tegenover dat het met twee of vier spelers wat minder goed uit de verf komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *