Klaus Teuber, 1952-2023

Geplaatst door

Baanbrekende ontdekkingen zijn vaak niet gepland. Alexander Fleming was niet op zoek naar antibiotica toen hij de genezende werking van penicilline ontdekte, en Klaus Teuber had helemaal niet het idee dat hij de bescheiden hobby van bordspellen volledig op zijn kop zou zetten met Catan, zijn bekendste creatie.

Bordspellen bedenken was zelfs helemaal niet zijn beroep. Net als voor vrijwel alle spelontwerpers was het meer een hobby naast het echte werk, in het geval van Teuber tandtechnicus in het bedrijf van zijn vader. Een volslagen amateur op het gebied van bordspellen was hij ook weer niet. Voordat Catan uitkwam had hij al succes met Barbarossa und die Rätselmeister, Drunter & Drüber en Adel Verpflichtet, die alle drie de Spiel des Jahres wonnen.

‘Succes’ betekent daarbij iets anders dan in het geval van Catan. Tot het begin van de jaren 90 was ook in Duitsland het spelen van bordspellen geen alledaagse hobby, maar iets dat mensen vooral in familieverband deden. Het winnen van de Spiel des Jahres was toen natuurlijk ook al een grote eer, maar ook weer niet de jackpot.

Dat alles veranderde in 1995, toen hij met Catan voor de vierde keer won, nog steeds een record. Het is inmiddels een uitgekauwd cliché, maar dit spel haalde bordspellen uit de hoek die voorheen alleen voor kinderen en mensenschuwe nerds geschikt werd geacht. Zonder Catan was er waarschijnlijk geen Ticket to Ride of Wingspan geweest, en vrijwel zeker waren ze niet zo populair geworden.

Ook geen Spellengek trouwens. Ik hield zelf altijd al van spellen, en voor ik in 1996 in aanraking kwam met het kaartspel van Catan, was ik hard op weg naar het nerdgenre. Ik speelde vooral Magic toen ik in de Groningse spellenwinkel WirWar besloot toch eens dat vierkante rode Duitstalige doosje mee te nemen, waar de eigenares zo enthousiast over was.

Het duurde niet lang of ik speelde steeds minder Magic en steeds vaker Catan in verschillende varianten, aangevuld met andere Duitstalige spellen waar ik mijn handen op kon leggen. Online zocht ik naar meer informatie, die toen zeker in het Nederlands vrij karig was. Met Wendy besloot ik het dan maar samen te doen. De recensie van het Catan kaartspel was een van de eerste die ik schreef.

Inmiddels is Spellengek meer dan duizend recensies en nog eens zoveel andere berichten rijker. Ik heb talloze nieuwe fantastische spellen ontdekt en aan deze hobby enkele van mijn beste vrienden overgehouden. Ik denk dat ik niet overdrijf als ik zeg dat dit zonder Catan anders was gelopen. Meneer Teuber, bedankt voor dat alles.

(c) Rogi Lensing, 2017

3 reacties

    1. Ja, Willeke inderdaad. Oprichter en jarenlang ook de eigenares. WirWar opende nota bene in mijn eerste studiejaar en was lang een van de weinige spellenspeciaalzaken in Nederland. Nog meer zoete herinneringen.

  1. Mooi gezegd, Peter Hein!

    Ook mijn avontuur in spellenland begon met het Kolonisten van Catan kaartspel. Ik kreeg dat spel van mijn beste vriendin cadeau en Niek en ik waren meteen verkocht. In no time hadden we ook het bordspel in huis en speelden we dat ook grijs.

    Ik was in die tijd bezig met het schrijven van mijn scriptie en tijdens een moment van studieontwijkend gedrag heb ik op het internet ( dat toen nog verliep via de telefoonkabel) gezocht (met zoekmachine Ilse) of er ook informatie over Catan te vinden was. En toen gingen de poorten van de spellenwereld pas écht open. Eén van de websites die ik vond was Spellengek. Ik las alles wat er op stond en verzamelde al mijn moed om contact met jullie op te nemen om te vragen of Niek en ik een keer mee mochten spelen bij Spel aan de Maas. En de rest is geschiedenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *