Kwakzalvers van Kakelenburg: De alchemisten

Geplaatst door

UITBREIDING
2-4 spelers (5 met Kruidenheksen)
45-60 minuten
Auteur: Wolfgang Warsch
Uitgever: 999 Games (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel…

Het succes van Kwakzalvers van Kakelenburg was niet alleen snel en plotseling, maar ook duurzaam. Al vrij kort op het verschijnen van het basisspel was de eerste uitbreiding, Kruidenheksen, een feit. Maar ook twee jaar later pruttelen de toverketels nog vrolijk verder en is er blijkbaar genoeg reden voor een tweede uitbreiding.

Net als Kruidenheksen voegt Alchemisten een compleet nieuw element toe aan het spel: patiënten met vreemde ziekten op zoek naar een geneesmiddel om ze van hun kwaal te verlossen. Daarvoor krijgt iedere speler de beschikking over een piston om daarin de essentie van het geneesmiddel te brouwen. Er zijn acht verschillende ziektes, waaruit door toeval drie worden getrokken aan het begin van het spel. Alle spelers kiezen welke essentie ze dit spel willen maken, waarbij verschillende spelers dezelfde aandoening kunnen bestrijden.

In ieder van de speelrondes komt een extra fase, de essentiefase, die begint als alle spelers klaar zijn met het vullen van de ketel, of die hebben laten ontploffen. Voor elke verschillende kleur ingrediënt in je ketel krijg je een punt in je piston. Je krijgt ook een punt voor elke buur met een ontplofte ketel en eentje als de waarde van de knalerwten in je ketel precies zeven is. Afhankelijk van de hoeveelheid essentie die je zo verdient, krijg je een bonus. Ieder ziektebeeld levert verschillende bonussen, dus door het kiezen van een bepaald malheur leg je je vast op een bepaalde strategie.

Naast de patiënten vind je in de uitbreiding ook weer nieuwe tegels voor de effecten van de bekende ingrediënten en nieuwe gebeurteniskaarten. In de laatste ronde van het spel krijg je de hoeveelheid essentie simpelweg uitgekeerd in punten en wint zoals gebruikelijk de speler met de hoogste score.

…en de waardering

Als je, net als ik, een zwak hebt voor spellen met veel variatie en niet vies bent van een zekere geluksfactor, dan heb je vermoedelijk al ontdekt dat Kwakzalvers helemaal een spel voor jou is. Met deze uitbreiding neemt die variatie met een orde van grootte toe, wat bij Kruidenheksen ook al het geval was. Ik heb het nog maar een paar keer gespeeld en ben al erg benieuwd naar de nog onbekende kwalen, of hoe het combineert met Kruidenheksen.

Als je Kwakzalvers slechts af en toe speelt biedt het basisspel genoeg afwisseling, maar voor de fans is De Alchemisten een must.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *